ART KINO NA SKRIVENOJ LOKACIJI: Doznajte gdje će se održati večerašnja projekcija kultnog filma Klub boraca

Idi na originalni članak

Art kino Croatia u skladu sa ljetnom shemom te programom Kultno kino, u sklopu kojeg se prikazuju neka od najcjenjenijih filmskih ostvarenja predstavlja jedno neobično ljetno osvježenje. Naime, večeras s početkom u 21 i 30 sati možete pogledati kultni film “Klub boraca” redatelja Davida Finchera iz 1999. godine. Film se prikazuje u prostorima nekadašnje tvornice Rikard Benčić.

Oglas

Filmska ekranizacija nastala je prema istoimenom romanu autora Chucka Palahniuka. Zatočen u monotonom uredskom poslu, neimenovani mladi muškarac pokušava odrediti svoj identitet u potrošačkom društvu i pronaći spas od nesanice: slijedi upute trendovskih magazina, posjećuje grupe za pomoć, sudjeluje u organiziranju brutalnih rituala muškosti da bi na kraju, uz pomoć Tylera Durdena, utjelovljenja poželjnog identiteta kojeg bi i sam želio doseći, osnovao terorističku organizaciju s ciljem izazivanja sveopćega kaosa. Glavne uloge u filmu igraju Brad Pitt i Edward Norton.

Filmski kritičar i uvodničar u film, Dejan Durić napisao je sljedeće: Klub boraca počiva na poigravanju i seciranju paranoja, strahova te napose dezorijentiranosti čovjeka s kraja stoljeća te uvelike razmatra milenijske anksioznosti, ali i britko portretira te nudi kritiku postmoderne kulture. Stoga bismo film mogli odrediti kao djelo koje progovara o postmodernom stanju. Fincher i scenarist Jim Uhls preuzeli su priču predloška te je ispremrežili idejama koje su njima bile poticajne za propitivanje, što je rezultiralo višeslojnim ostvarenjem od romana.

Exit mobile version