HRVOJE KRHEN

Video |Direktor LNG Hrvatska na Krku o ekološkim problemima: ‘Tehnologija je apsolutno sigurna, po najvišim standardima industrije’

Idi na originalni članak
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

SDP-ova načelnica poručuje da je projekt LNG terminala u Omišlju štetan

Oglas

LNG terminal na Krku i svečano je pušten u rad. Jedan od strateški najvažnijih energetskih projekata vrijedan je 234 milijuna eura, a simbolički ga je otvorio premijer Plenković.

LNG terminal preko specijalnih brodova prima plin u smrznutom tekućem obliku te ga zagrijavanjem pretvara u plin i dalje transportira do kupaca. Projekt je s nešto više od 100 milijuna eura sufinancirala Europska unija, a ostatak je platila Hrvatska.

Više u VIDEOPRILOGU:

Projekt LNG terminala u Omišlju je štetan, rezolutna je načelnica iz redova SDP-a Mirela Ahmetović koju najviše muči ekološki aspekt cijele priče.

“Ovaj LNG projekt niti je usklađen sa zakonskim propisima, u pogledu prostornih planova i općine Omišalj i PGŽ, štetan je i s aspekta okoliša, ali i sa ekonomskog aspekta. Ono najbitnije je da ne poštuje volju stanovnika”, poručila je Ahmetović.

Hrvoje Krhen, direktor LNG Hrvatska, ima drugu priču.

“Konverzija ovog broda provedena je pod najvišim standardima industrije. Mi u procesu uplinjavanja koristimo samo temperaturu mora kako bi prenijeli tu toplinu na međufluid glikol putem kojeg prenosimo temperaturu na ukapljeni prirodni plin te ga pretvaramo iz tekućeg u plinovito stanje. Tehnologija na ovom brodu je po najvišim standardima industrije, apsolutno je sigurna i općenito u ovoj industriji nisu zabilježeni ekološki akcidenti”, izjavio je Krhen.

Pojasnio je i što točno znači plinska energetska neovisnost.

“Pružamo s ovom infrastrukturom mogućnost dobave prirodnog plina iz raznih izvora i pružamo fleksibilnost i stabilnost opskrbe te likvidnost na tržištu. Plin može doći na ovaj terminal iz svih dijelova svijeta”, rekao je Krhen.

Boris Mišević/Vijesti.hr

Exit mobile version