Drama u riječkom zaleđu, Rječina prijeti kućama: ‘Bilo je jako opasno. Navalila je velika voda…’

Idi na originalni članak
Rječina, Martinovo Selo (Foto: Facebook)

U općini Jelenje voda se probila u nekoliko kuća i ambulantu

Oglas

Riječko područje i dalje se bori s posljedicama velikih i dugotrajnih oborina. U Rijeci je, primjerice, u samo 12 sati pao 51 milimetar, što je gotovo trećina ukupne količine kiše za studeni.

Najgore je prošla Općina Jelenje. Tamo je voda probila u nekoliko kuća i ambulantu. Protiv nabujale Rječine traje postavljanje zečjih nasipa.

Više u VIDEOPRILOGU:

Zapovjednik DVD-a Jelenje Marino Reljac kazao je u RTL-u Danas da je danas situacija nešto povoljnije nego protekle noći, a razina vode je nešto pala.

“Na terenu smo cijeli dan, kontroliramo zečje nasipe, a danas smo ih i pojačavali. Prognoze kažu da će tijekom noći pasti još kiše i očekujemo ponovni rast Rječine”, kazao je, ali i dodao da ljudi mogu biti mirni, iako je najava da će pasti još kiše.

Rječina prijeti izlijevanjem

Jučer je situacija bila kao da se sva kiša svijeta slila na Jelenje. Vrijeme se danas smirilo, ali problem je Rječina, koja prijeti izlijevanjem. Najkritičnije je u Martinovom Selu, gdje Rječina prolazi uz kuće.

Vida s Rječinom živi 80 godina. Samo joj je jednom, 1998., probila do kuće. Ali ni ovoga puta, kaže, nije dobro izgledalo. “Jučer je bilo jako opasno. Velika voda je navalila odjedanput, a korito to ne može toliko progutati i onda se razlije. Ali čim prestane kiša padati onda ona padne”, kazala je Vida Kukuljan.

Za Jelenje je jučer proglašeno pripravno stanje obrane od poplava. “Izašle su na teren sve službe, izašle su Hrvatske vode, općinske službe i naše komunalno društvo. Na dva mjesta su napravili preventivne zečje nasipe. Pratili smo osim Rječine i njezine pritoke”, kazao je načelnik općine Jelenje Robert Marčelja.

Na području Podkilavca kuće gotovo “plivaju” u vodi! (Foto: Čitatelj S.K.)

Poplavljena ambulanta u Dražicama

Poplavljene su kuće, ali i ambulanta u Dražicama. “Stavljali smo kante, krpe. Bilo je problema i s cjepivima, nije bilo struje, sinoć su to sve popravljali, sušili, puhali, tako da je jutros to proradilo”, kazala je liječnica Nensi Bilanović Ćoso.

“Svi smo bili u pripravnosti jer smo vidjeli da to ne ide na dobro”, kazao je predsjednik DVD-a Jelenje Mark Kovačić te potvrdio da će dežurati i ovu noć koja dolazi. Marijan Grubišić, stanovnik Martinovog Sela, smatra da se voda neće izliti iz korita. “Ako bude padala kiša, onda bi se voda mogla još malo dići”, kaže Grubišić.

Voda za sada divlja unutar korita. No kiša će je noćas opet osnažiti.

Na području Podkilavca (Foto: Čitatelj S.K.)

Oni koji s Rječinom žive znaju da ju je teško predvidjeti.
Ida Balen

Exit mobile version