DVONOŽNI I ČETVERONOŽNI JUNACI

ITA I REJN Hrabri opatijski potražni psi junaci su spašavanja unesrećenih u potresu na Banovini

Idi na originalni članak
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Iz Petrinje su se u Opatiju vratile devetogodišnja Ita i godinu dana starija Rejn

Oglas

Iz Petrinje su se u Opatiju vratile devetogodišnja Ita i godinu dana starija Rejn. Psi koji su od prvog dana bili na terenu, a uz tu priču, imaju još jednu.

Rejn je prvi hrvatski vatrogasni potražni pas i upravo je njezin vodič pokrenuo cijelu priču hrvatskih vatrogasnih K9 timova.

Dvonožne i četveronožne junake dočekala je Ida Balen.

Više u VIDEOPRILOGU:

Tlo je ovdje mirno, ali Ita i Rain upamtile su proživljeno. Kada im stave opasače s oznakama, iz ponašanja i pogleda njihovi vodiči vide da je prva reakcija spremnost na još jedan od teških terena.

Opatijski vatrogasac i član K9 vatrogasnog tima Zoran Ravnić kaže: “Ali situacije te stresne za njih. Ajmo iz auta na teren, odmah poslije dugog puta, pretraživanje, spavanje na kojekakvim mjestima, nije to njihovo prirodno, mislim njihovo stalno okruženje. Mi smo više gledali na njih nego na sebe, da je njima ugodnije. Tako da čim bezbolnije to bude.”

“Deset godina treniramo i to smo posložili u vatrogastvu, da postrojbe imaju svoje pse i timove za ruševine, tako da mogu reć da je bilo zahtjevno, ali su bili na visini zadatka”, kaže opatijski vatrogasac i voditelj K9 vatrogasnog tima Zoran Laslavić.

Trenirali su uporno, svakodnevno

A to je u listopadu, s K9 timovima iz cijele Hrvatske, izgledalo ovako.

U Šapjanama kod Opatije, gdje je prvi i jedi hrvatski Centar za obuku vatrogasnih pasa. Koliko je taj Centar važan pokazalo se, nažalost, u Banovini.

Opatijski vatrogasci radili su pod vodstvom riječke postrojbe, pozicije su se mijenjale iz minute u minutu. No niz uzbuna da se netko nalazi pod ruševinama bio je, srećom, lažan.

“Tuga i psihičko stanje ljudi, mi smo, osim vatrogasaca smo bili i psiholozi i tješili smo ih. Nepisivo, baš no kompletna situacija jako, jako tužna”, ispričao je Zoran Laslavić.

“Grad će se napravit, grad opet će se dignut, ali ljudi, ljudima je posljedica to još sol na onu ranu od prije, tako da je to najbolnije”, kaže Zoran Ravnić.

“Kad je došla smjena, negdje oko 7 navečer, njih dve su spavale iza u autu, s nama u istoj kabini, od Petrinje do Opatije spavale su u autu, čak smo i čips jeli, nisu se ni pomakle”, rekao je Zoran Laslavić.

Za sada su svoje napravile. Umiruje znati da, uz sve znane i neznane, kada je najpotrebnije bdiju i one.

Ida Balen/Vijesti.hr

Exit mobile version