NENASILJE JE ORUŽJE SNAŽNIH! U Rijeci će se Međunarodni dan nenasilja 2. listopada obilježiti okruglim stolom u Vijećnici i sadnjom drva mira

Idi na originalni članak

Generalna skupština UN-a 2007. godine ustanovila je obilježavanje Međunarodnog dana kao priliku za „širenje poruke nenasilja“ rezolucijom koja potvrđuje „univerzalnu važnost principa nenasilja”

Oglas

Međunarodni sustav „Joga u svakodnevnom životu“ inicijator je brojnih mirovnih konferencija posvećenih miru, nenasilju i poruci Mahatme Gandhija, diljem svijeta. Jedno od temeljnih načela joge je „ahimsa“ nenasilje.

Ove godine, Međunarodni dan nenasilja biti će obilježen okruglim stolom i otvorenim dijalogom na temu nenasilja u Gradskoj vijećnici, u zajedničkoj organizaciji veleposlanstava Republike Indije u Hrvatskoj, udruge “Joga u svakodnevnom životu” te Hinduističke vjerske zajednice pod pokroviteljstvom Grada Rijeke.

Okrugli stol na temu “Nenasilje je oružje snažnih” bit će održan u Gradskoj vijećnici 2. listopada 2016. godine s početkom u 11 sati.  Na kraju programa simbolično će biti posađeno drvo mira, lipa, u paku na Delti pokraj Spomenika oslobođenja.

Međunarodni dan nenasilja 2. listopada ujedno je i rođendan Mahatme Gandhija. Generalna skupština UN-a 2007. godine ustanovila je obilježavanje Međunarodnog dana kao priliku za „širenje poruke nenasilja“ rezolucijom koja potvrđuje „univerzalnu važnost principa nenasilja”.  Gandhi je bio prvi čovjek u povijesti koji je proširio princip nenasilja od pojedinca do društvene i političke razine.

U Hrvatskoj „Joga u svakodnevnom životu“ već desetljećima obilježava i podiže svjesnost o miru i nenasilju. 2001. godine u Umagu organizirana je prva molitva za mir, potom 2005. godine mirovna konferencija u Zagrebu.

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske u Umagu je  2010. godine održana jednodnevna konferencija te molitva za Mir povodom obilježavanja Međunarodnog Dana nenasilja, okupivši nekoliko tisuća internacionalnih sudionika.

Exit mobile version