„POŠTENO SMO ZARADILI PLAĆU!“ Očajni radnici Trećeg maja i Uljanika nastavljaju sa štrajkom

Idi na originalni članak
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zahtijevaju odlazak Uprave, izvan zahtjeva štrajkačkog odbora

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Drugi je dan štrajka u Uljaniku. Iako su radnici bili na ulicama, ubrzo su se povukli unutar brodogradilišta. U riječkom Trećem maju i dalje štrajkaju na radnim mjestima. Tako će, poručuju biti do isplate plaća.

Radnici i danas na ulicama. Ovoga puta uz podršku sindikata. Nema naznaka kada će dobiti plaću za srpanj, a time niti kada će štrajk završiti.

“Banka vas zove da platite kredit, treba vam za djecu, treba vam za život ukratko. A nitko vam ne govori ništa”, kaže Samir Hadžić, radnik u Uljaniku.

Sindikati su jučer napominjali da se štrajkom ne mogu legalno tražiti ostavke. Ali danas su učinili ono što se može. Zahtijevaju odlazak Uprave, izvan zahtjeva štrajkačkog odbora.

“Sutra ćemo znati pravu reakciju. Mi smo im svoje rekli, a oni će po tome postupiti ili ne postupiti”, rekao je Đino Šverko, predsjednik štrajkaškog odbora.

Slučaj Uljanik odlučili su direktno na terenu pratiti ili iskoristiti i neki političari. Nakon jučerašnjeg dolaska SDP-ovog predsjednika, danas je tu prvi čovjek Živog zida.

“Nama je u potpunosti jasno da je Vlada Republike Hrvatske otpisala hrvatsku brodogradnju. Otpisala je Uljanik i Treći maj”, zaključio je Ivan Vilibor Sinčić.

Uprava i dalje ni glasa prema radnicima. Ako sami ne podnesu ostavku, sindikati će od Skupštine i nadzornog odbora tražiti njihovu smjenu.

A od 16 sati u Vladi se sastanči o pomoći države brodogradilištima. Čini se da rješenja i dalje nema. Čelnici uprave Uljanika rekli su kako se ne smatraju krivima zbog stanja u kojem su se našli. Prema najnovijim informacijama rješenje niti danas nije pronađeno. Kako su potvrdili iz Uprave, Vlada ne može pomoći sve do usvajanja programa restrukturiranja.

“Ne, ne krivim sebe. Da se moglo bolje, uvijek se može bolje. Međutim, neki dan sam dao primjer. To je kao da vozite F1 i kad je još bilo ono tankanje u boxu. Dođete u box, drugi tankaju 3 sekunde, a vi čekate svaki put 24 sekunde da vam netko natanka”, izjavio je Gianni Rossanda, predsjednik Uprave Uljanik Grupe.

“Mi smo već pomogli. A ponovo? Nikad nema točke na i”, smatra vlasnik brodogradilišta Danko Končar.

No, radnici i njihove obitelji moraju nešto jesti, a to ne mogu bez plaće koju nisu primili za srpanj. S njima je razgovarala naša reporterka Ida Balen.

Radnici su očajni. Ne mogu kupiti djeci knjige za školu. Banke ih zovu da plate kredite. Očajni su zato što su tu plaću pošteno zaradili, kako napominju, u nemogućim uvjetima jer su temperature u srpnju u brodogradilištu neizdržive.

Posebnu gorčinu izazva zaključak današnjeg sastanka u Vladi, a to je da ni zaključka ni rješenja nema. Nezadovoljni su i time što je predsjednik uprave rekao da tek kada se napravi restrukturiranje može doći rješenje.

Kako kažu radnici, sve ide preko njihovih leđa, preko leđa njihovih obitelji. U Trećem maju i Uljaniku ih radi preko 4,500, a štrajk se nastavlja dok se ne isplate plaće.

Exit mobile version