Riječki prometni Big Brother dao rezultate: ‘Zabilježeno je preko 2000 prekršaja u 45 dana’

Idi na originalni članak

Pet kamera ovog ljeta postavljenih u Rijeci rezultirale su većim brojem uplatnica za prometne prekršaje

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Riječki prometni Big Brother donio je rezultate. Pet kamera postavljenih sredinom kolovoza već se isplatilo. Inače, na godinu se u Rijeci ispiše oko osamnaest tisuća uplatnica za prometne prekršaje – ove godine taj broj znatno raste zahvaljujući nadzornim kamerama.

Svi za prekršaje nude objašnjenja

Sa sva četiri žmigavca vozač nepropisno staje na mjesto za dostavu. Naravno, objašnjava nam, kako za prekršaj ima baš dobar razlog.

„Moram čovjeku, samo sam mu dao ručak i idem ča, evo stao sam sekundu“, objasnio je Riječanin.

Kazna je 300 kuna, plati li u roku tri dana može u pola cijene. Objašnjenjima za prekršaje nema kraja.

”Čekam starog da dođe iz banke. Koliko stojite? Ne znam, deset minuta, iskreno, deset minuta, šta da vam kažem“, rekao je Luka Šokota s Krka.

Tik uz znak zabrane zaustavljanja i parkiranja vozač u bijelom autu čeka ženu i kći koje su išle po hamburger i krumpiriće. Nema ih bar 15 minuta, ali supruga kaže kako će ona platiti kaznu.

Često nije pitanje nedostatka mjesta nego komocije pojedinaca što u gradu izaziva prometni kaos. Zato se kao najučinkovitija mjera pokazala udaranje po novčaniku. Svaki pedalj centra grada, osim pješice, od polovine kolovoza prometni redari kontroliraju i kamerama.

Najčešći prekršaji su blizu banke i pošte

”Ljudi nemaju novaca i paze, ali najčešće je to u blizini pošte, u blizini banke, samo na minutu, samo na dvije, al to i sami znamo da nikad nije ni minuta ni dvije“, izjavila je Tajana Saršon Radaljac, prometna redarstvenica.

Pogotovo na autobusnim stanicama opraštanja nema. U prvih 45 dana snimanja kamerama, broj evidentiranih prekršaja je značajan.

”Zabilježeno je preko 2000 prekršaja, odnosno preciznije 2085. U istom periodu prometni redari su na cesti napisali sami 2500 prekršaja. Što se tiče prvih trendova moramo reći da su Riječani se ipak korigirali i da parkiraju sve rjeđe na samom autobusnom stajalištu“, rekla je voditelj Direkcije za prometno redarstvo Grada Rijeke, Marko Drpić.

Ali iznimki ima. I na stajalištu, i u voznom traku, uz pješački prijelaz i na pločniku. Zahvaljujući njima odnosno kaznama koje su platili, investicija od 200 tisuća kuna u riječki prometni big brother već se isplatila.
Maja Brkljača

Exit mobile version