U Hrvatskoj ga nema nitko! Riječani žele biti prvi, ali trebaju pomoć

Idi na originalni članak

U Rijeci vjeruju da će se društvo odazvati njihovu pozivu u pomoć

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Studij medicine jedan je od najtežih, a učenje opsežnoga gradiva odsad može biti lakše i zanimljivije uz virtualni stol koji je poput velikog tableta na kojemu se građa ljudskoga tijela može proučavati do najsitnijega detalja. Studenti i profesori riječkog Medicinskog fakulteta dobili su ga na probni rok, a sada ga žele i kupiti. No, s obzirom na ograničen budžet treba im i pomoć donatora.

Riječki studenti medicine uživaju. Tešku anatomiju, kažu, nikada nije bilo zanimljivije učiti.

”Ono što je vrlo zanimljivo, možemo skidati doslovno sloj po sloj čovjeka, počevši od kože pa mišića i onda čak i dubljih struktura dok ne dođemo sve do kostura, pa zatim došavši do kostura možemo prikazati krvne žile i živčani sustav“, objašnjava Hrvoje Miličević, student 5. godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Dodirom zaslona otkrivaju se arterije, vene, živčani sustav i limfne žile. Pohranjeni su podaci za oba spola, a na njima se može otkriti i proučiti baš sve.

”S obzirom na dosadašnje načine učenja mislim da je ovo jedan sjajan alat koji bi stvarno pomogao studentima u shvaćanju prvenstveno anatomije“, ističe Nika Šimić, studentica 2. godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Ali njegove mogućnosti su nebrojene. Može biti od velike koristi i kliničarima, objašnjava Romana Jerković, pročelnica Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci:

”Može im pomoći da neke dijagnostičke pretrage kao što su magnetna rezonanca ili CT vide u virtualnom svijetu, dakle u 3D tehnici. S druge strane sadrži knjižnicu od 2000 kliničkih slučajeva s anatomskim abnormalnostima, patološkim stanjima, bolestima, traumatskim ozljedama, moguće je učiti i histologiju“.

Baš kao i embriologiju, onkologiju ili kirurgiju.

U Hrvatskoj ga još nema nijedan medicinski fakultet. Riječani žele biti prvi.

”Bit današnjeg učenja je da se vi i tehnologijama približavate, odnosno da pratite taj napredak, taj iskorak u učenju, tako se i mi trudimo i ustvari nabavka ovog uređaja bi bila stvarno velik uspjeh za nas“, naglašava Gordana Starčević-Klasan, profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Ovo čudo tehnologije košta 650.000 kuna. Pusta je to želja za fakultetski budžet, ali u Rijeci vjeruju da će se društvo odazvati njihovu pozivu u pomoć, pogotovo kada svi ističu kako ulaganje u mlade i obrazovanje mora biti hrvatski prioritet.

Maja Brkljača

Želite li uplatiti donaciju za kupnju ANATOMAGE TABLE?

Uplata donacija na:

ZAGREBAČKA BANKA:
IBAN: HR9323600001101410222
SWIFT: ZABAHR2X
Poziv na broj: 579-03-4603
Opis plaćanja: Donacije Katedre za anatomiju

 

Exit mobile version