KADA JE VRIJEME ZA ALARM?

U Rijeci se od toga liječilo dvoje djece: Ugledna riječka liječnica pojašnjava što je to “postcovid sindrom” i što je znak za uzbunu!

Idi na originalni članak
Screenshot (RTL)

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 30-ak takvih slučajeva i to u Rijeci Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Istri, a prvi je bio u svibnju

Oglas

Roditelji i prijatelji danas su se oprostili od najmlađe žrtve koronavirusa – dječaka koji je prošli tjedan umro od teške i rijetke komplikacije. U Hrvatskoj je do sad 30-ak slučajeva i to u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Istri, a prvi je bio u svibnju.

Uz ovaj rijedak sindrom koji pogađa djecu, postcovid sindrom pogađa i odrasle. Nakon bolničkog liječenja zbog koronavirusa pacijenti se mjesecima prate i liječe na postcovid odjelima. Kada je vrijeme za alarm?

Više u VIDEOPRILOGU:

U Klinici ​za dječje bolesti KBC-a Split ​do sad je bilo osmero djece s rijetkom komplikacijom uzrokovanom koronavirusom. Najmlađi pacijent imao je 4 godine, najstariji 14.

“Oni su imali jedno stanje šoka koje je liječeno lijekovima da bi se stabilizirao njihov krvi tlak. Bolest je zahvatila i srce i napravila da srce nema normalnu funkciju. Zato su oni morali biti mentorirani i liječeni na jedinici intenzivnog liječenja”, rekao je Davor Petrović, Klinika za dječje bolesti KBC-a Split.

U KBC-u Rijeka završilo je dvoje djece s tzv. multisustavnim inflamatornim sindromom. Predstojnica riječke klinike za pedijatriju pojašnjava što je roditeljima znak za uzbunu.

“Temperaturu nekoliko dana, ali u principu poremećeno opće staje djeteta je ono što bi trebao roditelju biti prvi razlog za zabrinutost. Uz to vrlo često su prisutni osip, mi kažemo probavni simptomi bol u trbuhu, povraćanje, proljev i mogu biti razni drugi simptomi, zato se zove multisustavni”,  kaže Jelena Roganović, predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.

S postcovidom bore se i odrasli. U ambulantama u Zagrebu, Splitu i Rijeci pregledano je više od 1000 pacijenata. Najviše se javljaju zbog otežanog disanja, kašlja, boli u grudima. Zabilježeno je ukupno 30-ak slučajeva teške i rijetke komplikacije uzrokovane koronavirusom kod djece.

“Mi točnu učestalost primarne infekcije ne znamo, znamo da je sindrom rijedak, ali je logično da ne znamo u kojem postotku se javlja. Amerikanci su do sada opisali 1600 slučajeva MISC-a u svojoj populaciji” ističe Roganović.

Slovenski pedijatri do sada su otkrili 50-ak slučajeva rijetkih komplikacija kod malih pacijenata. Najčešći je multisistemski upalni sindrom u djece i upala malih krvnih žila.

“To su sve djeca koju su prethodno bila zdrava, to nisu djeca s kroničnim bolestima ili koja primaju određenu terapiju. To su zdrava djeca, ali češće se javlja kod dječaka, 70 posto naših pacijenata su dječaci”, naglasio je Tadej Avčin, Pedijatrijska klinika Sveučilišnog Kliničkog centra Ljubljana.

Do sada u Sloveniji zbog ove bolesti nije bilo smrtnih slučajeva djece.

“Ne postoji neki dijagnostički test kojim bi se uzela krv i onda reklo – To je to. Ili rendgen koji bi pokazao upalu pluća”, rekla je Tina Plankar Srovin, Klinika za infektivne bolesti Sveučilišnog Kliničkog centra Ljubljana.

Na sjeveru Hrvatske koja je po broju zaraženih bila najgora u Europi, osjete se posljedice. U Varaždinskoj bolnici puno je pacijenata s postkovid sindromom, a do sad su liječili i troje djece – svi su dobro.

Leona Šiljeg

Exit mobile version