U Rijeci sve više turista na kruzerima! ‘Radujemo se istražiti cijeli grad’

Idi na originalni članak
Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Od danas oni s mora i velikih kruzera stižu u samo središte Rijeke

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Rijeka broji sitno do preuzimanja titule europske prijestolnice kulture, a kako je sve interesantnija turistima – od danas oni s mora i velikih kruzera stižu u samo središte grada.

Kruzer Marela je sedmi put ove godine doplovio u Rijeku, ali prvi je put privezan u srcu grada. Na kružno su putovanje iz Dubrovnika krenula 522 člana posade i 1291 putnik.

“Prvi put sam bio u Dubrovniku. Bilo je čudesno, sigurno ćemo se vratiti. Puno je mjesta za plivanje, barova, veličanstvene zidine… Fantastično! Sigurno ćemo se vratiti. A ovo? Kako ste rekli? Rijeka! Rijeka, sada ćemo je istražiti, radujemo se tome”, rekao je Patrick iz Velike Britanije.

Mnogi putnici već su posjetili Hrvatsku i znaju da Rijeka iduće godine postaje europska prijestolnica kulture. Pa čak i da ima više od 500 trsatskih stuba.

“Obala Opatije samo je 20 kilometara na zapad, u Krku je zračna luka. Vidio sam da imate i najužu ulicu na svijetu”, kazao je Lawrence također iz Velike Britanije.

“Znamo da su u vašem gradu tuneli iz 2. svjetskog rata, a nadamo se da ćemo posjetiti i Trsatsku gradinu”, govori Fiona iz Britanije.

Sljedeće godine u Rijeci 41 kruzer

Procjenjuje se da svaki putnik u luci pristajanja potroši oko 50 eura.

“Sljedeće godine će Rijeku sa kruzing brodovima, kako velikima tako i malima posjetiti negdje oko sto tisuća ljudi i vjerujem da će to biti jedna lijepa razglednica koju ćemo svi mi imati sljedeće godine i da će svi otići zadovoljni”, pojasnio je direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Petar Škarpa.

Ovo se ne viđa često: U Rijeku uplovila dva kruzera, ulice preplavile tisuće Engleza i Amerikanaca

Iz turističke zajednice dodaju kako bi brojka od 50 kruzera na godinu bila idealna za Rijeku. Na tome se intenzivno radi, a rast je drastičan.

“Prošle godine imali smo 11 kruzera, ove godina 21 kruzer, sljedeće godine već potvrđeno 41 kruzer, godinu iza već imamo potvrđeno skoro 40, znači bit će vjerojatno i rast”, otkrio je ravnatelj riječke Lučke uprave, Denis Vukorepa.

Rijeka želi zauzeti dobru poziciju na mediteranskoj kruzing mapi. Zahvaljujući novim pontonima vrijednima dva milijuna kuna, u središte grada sada mogu uploviti 300-metarski ploveći hoteli.
Maja Brkljača

Exit mobile version