Sunčana nedjelja privukla je brojne posjetitelje na degustaciju vina izvučenih iz morskih dubina ikarske vruje, u sklopu projekta Gušti od ribi.
Poznata eno-gastro manifestacija “Vino i vruja” pruža poseban doživljaj uživanja u vrhunskim vinima hrvatskih vinara, čuvanim godinu dana u idealnim uvjetima ikarskog prirodnog fenomena, vruje, odnosno podmorskog izvora planinskih riječnih tokova.
Predsjednik Udruge Ikarski barkajoli Vjekoslav Zahej upoznao je prisutne s vinima koja se sljubljuju s određenom vrstom ribe te o nutritivnoj važnosti uravnotežene mediteranske prehrane.
Projekt »Gušti od ribi!« usmjeren je prvenstveno na mlađu populaciju koja s novim spoznajma preuzima i prenosi znanja o korisnosti konzumacije ribe i načinima njene pripreme u svakodnevnom životu. Cilj je potaknuti svjesnost o važnosti uvođenja više ribe u prehranu te potaknuti stvaranje nove generacije kupaca koji će utjecati na održivost sektora ribarstva u Hrvatskoj.
Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za razdoblje 2014. – 2020. LAGUR/FLAG-a Vela Vrata.
Nositelj projekta je Grad Opatija, u partnerskoj suradnji s Udrugom Ikarski barkajoli. Ukupan iznos vrijednosti projekta je 43.780,00 EUR.