KONFERENCIJA

Žene koje mijenjaju znanost: Odvažne znanstvenice iz Kanade i Hrvatske održale predavanja na riječkom Sveučilištu!

Idi na originalni članak

Na Fakultetu biotehnologije i razvoja lijekova Sveučilišta u Rijeci jučer je održano drugo izdanje konferencije “Žene koje mijenjaju znanost: Odvažne znanstvenice u Kanadi i Hrvatskoj”.

Oglas

Konferencija se održala u organizaciji Sveučilišta u Torontu, Veleposlanstva Kanade, Instituta Ruđer Bošković, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilišta u Rijeci.

Na konferenciji su se okupile istaknute znanstvenice iz Kanade i Hrvatske koje svojim pionirskim radovima značajno doprinose napretku znanstvene izvrsnosti. Događaj je moderirao ugledni znanstvenik prof. dr. sc. Igor Štagljar, profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu i član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci, koji je vodio rasprave o ključnim izazovima i prilikama za žene u znanosti.

Glavne govornice na konferenciji bile su prof. dr. sc. Rima Al-Awar, prof. dr. sc. Samantha Gruenheid, dr. sc. Vanda Juranić Lisnić, prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, prof. dr. sc. Rosa Karlić te dr. sc. Adrijana Vinter. One su u svojim izlaganjima naglasile važnost inkluzivnosti u znanosti, osobito u kontekstu inovacija i održive budućnosti.

Događaj je pružio platformu za jačanje veza između kanadskih i hrvatskih znanstvenica, poticanje dugoročnih istraživačkih partnerstava te povezivanje znanstvenih zajednica s privatnim sektorom. Tijekom panela raspravljalo se o ulozi žena u znanstvenim inovacijama, kao i o važnosti poticanja ravnopravnosti spolova u znanosti.

Konferenciju je otvorila dekanica Fakulteta biotehnologije i razvoja lijekova, Miranda Pejatović Mladinić, koja je u ime rektorice Sveučilišta u Rijeci izrazila dobrodošlicu sudionicima i istaknula značaj ovakvih međunarodnih susreta za razmjenu znanstvenih iskustava i ideja. Gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović, nadovezao se na njezine riječi te naglasio važnost rodne ravnopravnosti, ne samo u znanosti nego i u društvu u cjelini. Posebno je istaknuo doprinos snažnih i uspješnih žena u oblikovanju identiteta Rijeke. Prisutnima se obratila i veleposlanica Kanade u Hrvatskoj, Nj. E. gđa. Jessica E. Blitt, koja je u svom govoru podcrtala važnost međunarodne suradnje u znanosti, ističući da povezivanje znanstvenih zajednica dviju zemalja ne samo da doprinosi znanstvenom napretku, nego i jačanju društvene i ekonomske povezanosti između Kanade i Hrvatske.

Nakon završetka konferencije Nj. E. gđa Jessica E. Blitt, veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj, posjetila je Sveučilište u Rijeci u pratnji gđe. Ide Mahečić Bajović, savjetnice za politiku, medije i odnose s javnošću te gđe. Sythie Dodig, savjetnice za trgovinu pri Veleposlanstvu Kanade. Na Rektoratu Sveučilišta veleposlanicu su ugostili prof. dr. sc. Senka Maćešić, prorektorica za digitalizaciju i razvoj, prof. dr. sc. Gordan Jelenić, prorektor za znanost i umjetnost te prof. dr. sc. Miranda Pejatović Mladinić, dekanica Fakulteta biotehnologije i razvoja lijekova. Uz njih, na sastanku su sudjelovale prof. dr. sc. Sanja Barić, predsjednica Vijeća za rodnu ravnopravnost i pomoćnica rektorice za institucijske kapacitete i politike te Daria Glavan, voditeljica Ureda za pravna pitanja, etiku, raznolikost i inkluzivnost.

Sastanak je bio posvećen temeljitom istraživanju mogućnosti buduće suradnje između kanadskih i hrvatskih sveučilišta, s posebnim naglaskom na poticanje znanstvenih projekata u područjima biomedicine te razvoja novih tehnologija i inovacija. Kroz diskusiju, istaknuto je kako ovakva partnerstva imaju potencijal unaprijediti znanstveno-istraživačke aktivnosti u obje zemlje, posebno kroz zajedničke projekte koji bi doprinijeli rješavanju globalnih izazova u ovim područjima. Osim znanstvene suradnje, naglašena je i važnost jačanja vrijednosti poput rodne ravnopravnosti, akademskog integriteta te otvorenosti unutar akademskih institucija. Obje strane su izrazile želju za razvijanjem inicijativa koje bi ne samo olakšale razmjenu studenata i mobilnost istraživača, već i otvorile nove smjerove za istraživanja. Očekuje se i sklapanje međuinstitucionalnih sporazuma, koji bi dodatno učvrstili suradnju, promovirajući vrijednosti raznolikosti, jednakosti i transparentnosti, te stvorili okruženje koje potiče inovacije i jače povezivanje znanstvenih zajednica dviju zemalja.

Exit mobile version