EVO REZULTATA

JK GALEB: Mladi riječki jedriličari postigli izvanredan uspjeh na međunarodnoj regati u Ženevi

Idi na originalni članak

Proteklog vikenda u Ženevi je održana prestižna međunarodna regata u timskom jedrenju za klasu Optimist.

Oglas

Natjecalo se osam timova s po četiri jedriličara, iz Francuske, Italije, Finske, Monaka, Hrvatske i domaćina Švicarske.

Hrvatsku su predstavljala dva tima iz JK Galeb iz Kostrene: Galeb 1, u sastavu Ema Grabar, Juraj Lencović, Matteo Matković i Vito Škufca te Galeb 2, u sastavu Ana Perušić, Albert Lebinac, Leon i Noel Matković, pod vodstvom trenera Darija Klibe.

Nakon kvalifikacijskih regata po sistemu “svatko sa svakim”, Galeb 1 plasirao se u završne dvoboje, dok je Galeb 2 završio svoj nastup. U četvrtfinalu, Galeb 1 pobijedio je talijanski tim, a potom je u polufinalu s 2:0 nadvladao ekipu iz Finske.

U nedjelju, finalnog dana jedrenja, zapuhao je vjetar brzine 20-25 čvorova. U finalu su se susreli Galeb 1 i ekipa Francuske. U oba plova  Galeb 1 je prvi prošao cilj, ali po dolasku na kopno, regatni odbor je iznenadio oba tima objavom da je zbog tehničke sudačke odluke pobjedu u prvom plovu odnijela Francuska, iako je optimist Galeba završio utrku s dvije duljine prednosti.

Zbog ove neobične odluke, rezultat je izjednačen na 1:1, što je zahtijevalo održavanje odlučujućeg plova. Ipak, zbog neshvatljive odluke bez čvrstih argumenata, tim Galeb 1 odlučio je ne pojaviti se na startu, čime je pobjedu prepustio Francuzima.

Unatoč odluci sudaca, JK Galeb je ostvario veliki uspjeh osvajanjem drugog mjesta. Čestitke zaslužuje i tim Galeb 2, kao i trener Dario Kliba, na izvrsnom nastupu.

Dva naslova prvaka Hrvatske za JK Galeb

Proteklog vikenda, u organizaciji JK Vega iz Pule, održano je Otvoreno prvenstvo Hrvatske u jedrenju za klasu 420. U petak su održana dva plova po nestabilnom burinu brzine 6-8 čvorova, dok je subota prošla bez plovova zbog nedostatka vjetra. U nedjelju je održan posljednji plov po tramontani jačine 7-9 čvorova. Natjecalo se 13 posada iz Hrvatske i Slovenije.

Ukupni pobjednici bili su Rok Kovačič i Lara Božič iz JK Pirat Portorož, dok su drugo i treće mjesto također osvojile slovenske posade. Četvrto mjesto zauzeli su Mark Maglica i Luka Kamber iz kostrenskog Galeba.

Maglica i Kamber osvojili su naslov prvaka Hrvatske u apsolutnoj konkurenciji među 10 hrvatskih posada, dok je zasluge za ovaj uspjeh zaslužno dijelom i mladi trener Edo Fike, kojemu je ovo prvi veliki trenerski uspjeh te kondicijski trener Luka Cvitan.

U kategoriji do 17 godina, član Galeba Karlo Gobić, zajedno s Ianom Kosanovićem iz JK Vega, zauzeo je četvrto mjesto.

Karlo Ugrin prvak u klasi iQFOIL

Ambicije Galeba usmjerene su i prema klasi iQFOIL. Također, prošlog vikenda u Bolu na Braču održano je Prvenstvo Hrvatske u jedrenju na dasci u klasi iQFOIL. Po jakom zapadnjaku brzine 20-25 čvorova, naslov prvaka Hrvatske u kategoriji do 17 godina osvojio je Karlo Ugrin iz kostrenskog Galeba.

Exit mobile version