NOVI PRIJEDLOG: Treba li Rijeka ponovo u istu ligu s Partizanom, Vardarom, Olimpijom, Zvezdom, Čukaričkim…?!

Idi na originalni članak

Prema informacijama iz nekih, navodno upućenih izvora, klubove koji bi igrali novooformljenu regionalnu ligu UEFA bi nagradila milijunima i mjestom u Ligi prvaka

Oglas

Treba li Rijeka ponovo zaigrati u istoj nogometnoj ligi s Partizanom, Vardarom, Olimpijom, Zvezdom, Čukaričkim… i drugim bolje stojećim klubovima iz regije, i što bi to značilo za domaće prvenstveno natjecanje odnosno eventualne nastupe Bijelih u Europskoj ligi i eventulano Ligi prvaka?

Prema pisanju portala Index.hr, koji je do informacija došao iz nekih drugih regionalnih medija ali i svojih izvora bliskima „faktorima koji odlučuju“, Regionalna liga koja bi okupljala eminentne klubove iz zemalja bivše Jugoslavije projekt je koji se ozbiljno razmatra i u UEFA-i, a posljednji konkretni prijedlog o osnivanju stiže iz Makedonije – prema tom prijedlogu, Regionalna igra igrala bi se u drugom dijelu sezone, kada svi klubovi s ovih prostora (očekuje se) „poispadaju“ iz sada važećih europskih natjecanja, a o tom prijedlogu navodno je s predstavnicima svih nacionalnih saveza s ovih prostora ozbiljno pregovarao i predsjednik HNS-a Davor Šuker. Navodno je upravo ime Davora Šukera, nakon što je ovaj ušao i Izvršni odbor UEFA-e, najveća garancija ozbiljnosti projekta kojeg UEFA prilikom prijašnjih predlaganja i nije baš uzimala za nešto ozbiljno. Liga bi prema ovom posljednjem prijedlogu startala 2018., a pored zemalja bivše Jugoslavije obuhvaćala bi, prema pisanju Index.hr-a, i kluboe iz Albanije, Bugarske, Cipra, Grčke, Mađarske, Rumunjske i Turske.

Srpski Blic pak piše da bi do realizacije ideje o pokretanju regionalne lige moglo doći već od sezone 2017./1018., s tim da bi uključivala samo klubove s prostora bivše Jugoslavije.

Uzori Regionalnoj nogometnoj ligi bile bi košarkaška ABA liga, rukometna SEHA liga i vaterpolo Jadranska liga, odnosno kombinacija njihovih natjecateljskih modela najprimjerenija nogometnoj igri odnosno prvenstvu. Argumetni za osnivanje jedne ovakve lige prilično su jednaki onima koji su se isticali i pri osnivanju spomenutih regionalnih liga u drugim sportovima: sudjelovanjem isključivo jakih natjecateljskih momčadi podigla bi se kvaliteta natjecanja, klubovi bi financijski i organizacijski ojačali, mladi igrači imali bi više prostora za napredak, a veća kvaliteta bila bi zanimljiva i navijačima i sponzorima.

Prema pisanju Blica UEFA je čak izdvojila i početni kapital od tri milijuna eura koji bi bio namijenjen troškovima organizacijske pripreme natjecanja, a dodatni „mamac“ UEFA nudi u obliku osiguranog mjesta u Ligi prvaka za prvaka Regionalne lige. U ligi bi trebalo biti 12 sudionika, a najviše klubova imali bi Srbija i Hrvatska – po tri ili četiri, piše Blic.

Problemi pri ostvarivanju ovakve ideje su jednaki kao i kod liga u drugim sportovima: prije svega, kako bi navijači klubova prihvatili ovakav novi format natjecanja i nove „bliske susrete“ s navijačkim skupinama s kojima povijesno nemaju, malo je reći, dobre odnose. Rizik od navijačkih nereda je iznimno velik, i pitanje je bi li svi ovi drugi – recimo to tako – pozitivni efekti, a tu prije svega mislimo na financijski učinak natjecanja, pali u vodu zbog izbijanja jednog jedinog velikog navijačkog sukoba. O posljedicama ne želimo ni razmišljati.

Iz riječke perspektive, jedan ovakav natjecateljski (polu)eksperiment možda je i najmanje potreban: HNK Rijeka je financijski stabilan klub (hvala znamo kome), redovito igra u europskim natjecanjima (nadamo se i Ligi prvaka!) odakle pristiže lijep novac, stadion je relativno vrlo dobro d ane kažemo odlično popunjen tijekom cijele natjecateljske sezone, i doista ne znamo što bi Rijeka dobila jednim eventulanim sudjelovanjem u ovakvom projektu.

Naravno, ako bi ideja bila dobro osmišljena, i na proljeće uključivala i klubove iz recimo Austrije i drugih zemalja u okruženju te pritom donosila značajniji financijski iznos, ne bi ju trebalo apriori odbacivati već pažljivo razmotriti sve „za“ i „protiv“, što će vrhuška kluba – u to ne sumnjamo – u slučaju potrebe i odgovorno učiniti.

Exit mobile version