PEKING DOBIO ZOI 2022 “Napravit ćemo spektakl u podnožju Kineskog zida!”

Idi na originalni članak

Kineski glavni grad Peking izabran je za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, odlučeno je na kongresu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u Kuala Lumpuru. Peking će tako postati prvi grad koji je organizirao i ljetne i zimske OI – domaćin ljetnih Igara bio je 2008. godine.

Oglas

Članovi MOO-a u Kuala Lumpuru birali su između Pekinga i kazahstanskog Almatija, jer su od kandidature zbog negativnog odgovora na lokalnim referendumima odustali Oslo i Muenchen, a još ranije se iz utrke povukao i Stockholm.

Usprkos velikim nedostacima kandidature, jer je Peking prilično udaljen od zimskih centara Zhangjiakoua i Yanqinga, te činjenici da će se organizatori gotovo sigurno morati osloniti isključivo na umjetni snijeg kako bi organizirali natjecanja u alpskom i nordijskom skijanju, Peking je pobijedio Almati sa 44 naprema 40.

Članovi MOO-a odlučili su se ZOI povjeriti Kini zbog stabilne gospodarske situacije i stoga jer je većina borilišta već izgrađena.

„Baš kao što je to bio slučaj i s Ljetnim olimpijskim igrama 2008. godine, olimpijska obitelj je dala povjerenje Pekingu kako bi organizirao Igre u kojima će sportaši biti u središtu pozornosti, te ujedno ekonomski održive”, objavio je Organizacijski odbor ZOI Peking 2022. nakon dobijanja domaćinstva Igara na kongresu MOO-a u Kuala Lumpuru.

Uz to, najavili su kako će prilikom otvaranja ZOI „u podnožju Kineskog zida napraviti događaj za pamćenje!“. Za sedam godina, sjetit ćemo se njihovih riječi…

Exit mobile version