Objavljena imena dobitnika “Plave vrpce Vjesnika”

Idi na originalni članak

Na danas održanoj konferenciji za tisak u prostorijama ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku objavljena su imena ovogodišnjih dobitnika priznanja za hrabre poduhvate na moru i spašavanje ljudskih života – Plave vrpce Vjesnika.

Oglas

Za priznanje Plava vrpca Vjesnika 2015. nominirano je sedam (7) poduhvata spašavanja ljudi i imovine na moru, četiri (4) u pojedinačnoj, te tri (3) u momčadskoj konkurenciji.

DOBITNIK PLAVE VRPCE VJESNIKA 2015. U POJEDINAČNOJ KONKURENCIJI je Mario Čurkov (26) iz Kaštel Novog, koji je kao drugi časnik palube na singapurskom brodu Ocean Drover iz vatrom zahvaćenih kabina spasio onesvještenog kormilara, filipinske narodnosti. To se dogodilo 9. listopada 2014. u australskoj luci Freemantle kod Pertha, a tamošnje novine Maria su proglasile herojem koji je svoj život izložio opasnosti da bi spasio kolegu. Super Mario puzao je dvadesetak metara kroz vatru i dim, a kad je napipao onesvještenog kormilara izvukao ga je na sigurno. „Samo sam radio svoj posao, kad sam čuo poziv u pomoć, nisam znao o kome se radi, dal’ je Hrvat ili Filipinac“, rekao nam je skromni Mario.Od 49 članova posade Ocean Drovera, 14 su bili Hrvati, ukrcani posredstvom Korkyra Shippinga iz Korčule, a 35 Filipinci.

Dobitniku u pojedinačnoj konkurenciji bit će uručeni zlatni presten te svileni plamenac Plave vrpce Vjesnika.

OVE GODINE U MOMČADSKOJ KONKURENCIJI DVA DOBITNIKA NOSE PRIZNANJE PLAVE VRPCE VJESNIKA :

ŠESTORICA DJELATNIKA CROMARISA , Vicenco Luštica,Josip Košta, Mate Matacin, Marin Školjarev, Josip Kraljić i Domagoj Gregov, spasila su 11. kolovoza ove godine u Maloj Lamjani na Dugom otoku od sigurne smrti nautičara Edvina Haraminu (57) iz Zagreba koji je gorio kao živa baklja, nakon što ga je zahvatila vatra koja je izbila na njegovom usidrenom gliseru. Oni su se svojim radnim brodom hrabro vezali uz gorući gliser,te ugasili vatru i spasili nautičara koji je stajao u plamenu. Istodobno, oko glisera je bilo petnaestak usidrenih plovila – jedrilica, glisera i jahti, ali nitko od tih nautičara nije pritekao u pomoć čovjeku u plamenu!? Kakvi su to ljudi?“, pita se Josip Košta (37), koji se posebno istaknuo hrabrošću prilikomgašenja vatre te spašavanja teško opečenog Haramine.

POSADA BRODA HRM BS-72 „ANDRIJA MOHOROVIČIĆ“, pod zapovjedništvom poručnika bojnog broda Stjepana Giljevića, sudjelujući u združenoj humanitarnoj akciji EU „Triton“ spasila je 2566 migranata u 14 akcija traganja i spašavanja na Sredozemnom moru, od 1. kolovoza do konca listopada ove godine. Učinili su to sa 40 godina starim „Mohorovičićem“, nepodesnim za spašavanje, a za odlično odrađen posao dobili su niz pohvala od kolega, posenice sa talijanskih, engleskih i švedskih brodova. Operacije spašavanja tih nesretnika vrlo su složene, obzirom da po nemirnom moru nije nimalo jednostavno na brod podići prestrašene i iznemogle ljude,među kojima je veliki broj žena i djece, naguranih u stare trošne brodove i barke koji svakog trenutka mogu potonuti.

Dobitnicima u momčadskoj konkurenciji bit će uručene srebrne plakete te svileni plamenci Plave vrpce Vjesnika.

Svečana dodjela priznanja Plave vrpce Vjesnika održati će se 6. prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, s početkom u 17 sati.

Exit mobile version