NE OČEKUJE VEĆE PROBLEME

”Ako se netko ne želi cijepiti ili testirati, otkaz je jedna od opcija!” Ministar Aladrović govorio o covid potvrdama

Idi na originalni članak
Photo: Davorin Visnjic/Pixsell

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je u ponedjeljak da nema informacija o problemima na terenu, vezano uz primjenu obaveznih potvrda u socijalnoj skrbi, uz izuzetak dvoje lokacije, gdje se minimalan broj djelatnika odbija testirati.

Oglas

“Nemamo informacija o bilo kakvim problemima na terenu u ovom trenutku, odnosno postoje dvije lokacije gdje se minimalan broj djelatnika odbija testirati”, rekao je ministar novinarima u ponedjeljak na predstavljanju reforme sustava socijalne skrbi, piše Net.hr

Rezultat može biti i otkaz ugovora o radu

Dodao je da “ne vidi ni jedan racionalan razlog za odbijanje cijepljenja” i napomenuo da ako se ne netko ne želi cijepiti, može na drugi način doći do covid potvrde koje su od ponedjeljka obavezne za zaposlene u ustanovama socijalne skrbi i u zdravstvenom sustavu.

Aladrović očekuje da će biti zanemariv broj onih koji se ne žele testirati ni cijepiti, a ako se to dogodi, rekao je, nad njima će biti primijenjena penalizacija koja u slučaju ponavljanja takvog ponašanja može rezultirati i otkazom ugovora o radu.

Objasnio je da će poslodavci prema djelatnicima koji ne mogu dokazati covid potvrdom svoje zdravstveno stanje poduzimati mogućnosti iz Zakona o radu koje im stoje na raspolaganju ako se netko ne pojavi na radnom mjestu, odnosno nema objektivne okolnosti da se može pojaviti.

Zaposlenici će biti udaljeni s radnog mjesta

Prije svega, rekao je, takvi zaposlenici bit će udaljeni s radnog mjesta, sati im neće biti plaćeni, a nakon toga slijedi pisana opomena i ostali elementi propisani Zakonom o radu.

Ministar je odgovorio novinarima da poslodavac takvim djelatnicima ne može u prvom trenutku dati otkaz jer Zakon o radu to ne dopušta, ali, ako se takvo ponašanje opetovano ponavlja, u tom slučaju je i redoviti otkaz ugovora o radu je jedna od opcija.

“To ne treba biti oblik izrazito velike ili teške penalizacije, ali moramo odvojiti sve one koji su odgovorni u sustavu od onih koji ne pokazuju minimum odgovornost prema sustavu”, zaključio je Aladrović.

Exit mobile version