Autobus pun kineskih turista iz Wuhana stigao u Hrvatsku

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell (montaža Index.hr)

Jučer nešto prije podneva na granični prijelaz Bregana stigao je autobus pun kineskih turista iz Wuhana, kineskog grada iz kojega je krenula epidemija koronavirusa, doznaje Index.hr

Oglas

Kinezi su na tlo Europe doputovali avionom i to u Milano, odakle su autobusom stigli u Hrvatsku, a prije toga su u milanskoj zračnoj luci prošli tzv. screening stanja organizma. Nitko nije imao simptome bolesti, navodi Index.

Na Bregani su zaustavljeni te su dobili upute što moraju činiti ako primijete simptome.

Vozač autobusa dobio je broj epidemiologa kojemu se mora javiti ako primijeti da netko od putnika ima simptome koronavirusa.

S događajem je upoznat i Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je ranije objavio upute i za putnike koji idu u Kinu te povratnike ili turiste iz Kine.

Više u VIDEOPRILOGU:

Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavljuje Preporuke za osobe koje putuju na područja zahvaćena novim koronavirusom te za osobe koje su u povratku iz zahvaćenih područja 

Često perite ruke

HZJZ savjetuje, s obzirom na pojavu novog koronavirusa u Kini i nepoznanicu o putevima prijenosa, putnicima u međunarodnom prometu koji putuju na zahvaćena područja pridržavanje uobičajenih mjera opreza, kao što se inače savjetuje radi smanjenja rizika od drugih bolesti na putovanjima (npr. alimentarne infekcije koje se prenose fekalno-oralnim putem ili nedovoljno termički obrađenom hranom, respiratornih koje se prenose aerosolom i kapljičnim putem, spolno-prenosivih bolesti koje se prenose nezaštićenim spolnim kontaktom, krvlju prenosivih bolesti koje se prenose dijeljenjem pribora za injektiranje lijekova i droga):

Za povratnike

Mjere smanjenja širenja bolesti na i po povratku iz zahvaćenog područja

“Svrha neodgodivog javljanja putnika liječniku zbog povišene tjelesne temperature s respiratornim simptomima je pravovremena dijagnostika radi utvrđivanja pravog uzroka bolesti (puno je veća vjerojatnost da povratnik s putovanja ima gripu ili neku drugu respiratornu bolest nego bolest uzrokovanu novim koronavirusom), pravovremeni početak adekvatnog liječenja, sprečavanje prijenosa bolesti na osobe u bliskom kontaktu te osiguravanje zdravstvenog nadzora nad osobama koje su bile u bliskom kontaktu s bolesnikom.

Povratnik iz zahvaćenog područja može najaviti svoj dolazak liječniku telefonom da izbjegne boravak u čekaonici i dogovori način dolaska (nije preporučljivo da takav bolesnik putuje javnim prijevozom). Ako ne zna kome se treba obratiti, osoba može radi savjeta nazvati teritorijalno nadležnog epidemiologa u pripravnosti ili epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo”, poručuju iz HZJZ-a.

Foto:Index.hr

Exit mobile version