PRIORITETI ZA OTVARANJE

Beroš: ‘Epidemiološka situacija je dobra i dozvoljava nam određenu relaksaciju’

Idi na originalni članak
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

“Može se desiti da su pojedini kafići zatvoreni, a imamo izdavanje toplih napitaka u pekarnicama, kioscima i na pumpama i to nije dobro i nije u redu”, napomenuo je Beroš

Oglas

Sastanak premijera Andreja Plenkovića, članova Stožera civilne zaštite, resornih ministara i predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održan je u 10 sati. Na njemu se razgovaralo o tome očekuje li Hrvatsku produljenje postojećih protuepidemijskih mjera ili će se od početka veljače, po njihovom isteku, krenuti s njihovim popuštanjem.

Sastanak se održao videolinkom, a podsjetimo, stroge mjere na snazi su od studenog prošle godine. Unatoč tome što se epidemiološa situacija poboljšava, Stožer je ranije komunicirao da velika popuštanja nisu toliko izgledna početkom veljače, donose Vijesti.hr. Planove za popuštanje je pokvarila i pojava novog soja koronavirusa koji je dospio i u dvije susjedne države – Sloveniju i Srbiju.

Potom je odgovara na novinarska pitanja o mjerama.

“Imali smo sastanak s resornim ministrima i Stožerima te epidemiolozima. Promatrali smo svjetsku situaciju i situaciju u Hrvatskoj. Naše stanje je iznimno zadovoljavajuće pa možemo razmišljati o relaksaciji, ali većina zemalja Europe razmišlja o dodatnom zatvaranju i zato je sastanak važan. Sve detalje situacije ćemo promatrati”, kazao je Beroš.

“Ja mogu čak i naglasiti naše nastojanje da relaksiramo mjere kao nagrada i zahvala građanima za dobro i odgovorno ponašanje u ovoj situaciji, ali to mora biti u okviru epidemiološke situacije, dodao je Beroš”. O eventualnom popuštanju mjera više će riječi biti u narednom tjednu.

Jedna od tema razgovora bile su i pritužbe i sugestije svih strana. Nacionalna udruga ugostitelja poslala je pismo o njihovom nepravednom položaju vezano uz mjere. Resorna ministrica, kazao je Beroš, dobila je to pismo i o njemu će se raspravljati.

Prioriteti za otvaranje

“Može se desiti da su pojedini kafići zatvoreni, a imamo izdavanje toplih napitaka u pekarnicama, kioscima i na pumpa i to nije dobro i nije u redu”, napomenuo je Beroš.

Odgovorio je i na pitanje koji bi se objekti mogli prvi otvoriti.

“Razmišljali smo da se sportske aktivnosti stave prvi plan jer sport je važan”, kazao je Beroš.

Razgovara se i o tome da se učenici viših razreda vrate u osnovne škole.

“Nastava uživo je puno bolja, ali tu su s druge strane koji moraju sagledati rizik u vidu boravka u školi, ali i njihov dolaska i povratka u školu. Epidemiološka situacija je dobra, ali moramo gledati širi kontekst”, rekao je Beroš a prenose Vijesti.hr

Exit mobile version