19 LJUDI NA RESPIRATORIMA

Beroš o kapacitetima: ‘Pripremljeni smo za ovu ugrozu. Imamo 14.500 kreveta’

Idi na originalni članak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar je rekao da bi sustav mogao primiti baš sve zaražene, ali je dio kapaciteta ostavljen za liječenje drugih bolesti

Oglas

Ministar zdravstva Vili Beroš je na jutarnjoj konferenciji za novinare u subotu 28. ožujka detaljnije progovorio o kapacitetima zdravstvenog sustava te poručio kako je sustav dobro pripremljen.

Pogledajte više u Videoprilogu:

”Klinika Fran Mihaljević je proglašena institucijom koja vodi računa o oboljelima. Broj bolesnika na respiratoru je 19, od toga je 10 u Fran Mihaljević. Ima 30 slobodnih respiratornih mjesta. Kapaciteti se polako približavaju kraju, a zato je već spremna i KB Dubrava za prihvat bolesnika. Formirali smo sekundarni centar u Areni. Pripremili smo sustav za ovu ugrozu. U zdravstvenom sustavu imamo 14.500 kreveta”, rekao je Beroš.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, pohvalila je sve djelatnike Infektivne klinike koji danonoćno rade, specijaliste i specijalizante.

“Oko 200 sestara danonoćno bdiju uz krevete bolesnika, pomažu liječnicima. Ne smijemo zaboraviti ni ostale službe – kuharice, tehnička služba, radiolozi, tim na laboratorijskoj dijagnostici koji radi 24 sata cijeli tjedan. Moram zahvaliti i administrativnoj službi, kao i svim donatorima koji pomažu radu Klinike. To je primjer kako samo zajedno možemo držati situaciju pod kontrolom.”

“Imamo 10 osoba na respiratoru, jedna je kritično. Nadamo se da ćemo imati sretnu vijest da netko neće trebati respirator. Imamo dio pacijenata kod kuće. Jasno je da bolesnici s lakšim oblikom bolesti, ako to mogu osigurati, mogu ostati kod kuće da ne opterećuju zdravstveni sustav. Za one koji ne mogu osigurati izolaciju, a blažeg su oblika, oni su u bolnicama”, dodala je Markotić.

Ministar Beroš je dodao da bi sustav mogao primiti baš sve zaražene, ali to ne radi jer treba ostaviti dio kapaciteta za neometano pružanje i ostale zdravstvene zaštite.

Vijesti.hr

Exit mobile version