U SPLITU

Čovjek tvrdi da su ga nakon Pridea napali policajci: “Mislili su da pušim joint”

Idi na originalni članak
Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Tridesetogodišnji odvjetnički vježbenik, koji je zamolio da mu se ne otkriva identitet, obratio se Indexu s tvrdnjom da su ga u subotu navečer, nakon Povorke ponosa u centru Splita, nedaleko od bedema Cornaro, napale i ozlijedile dvije osobe, po svemu sudeći pripadnici kriminalističke policije u civilu. Iz njegovih riječi proizilazi kako su policajci pogrešno zaključili da ima joint, a ne cigaretu.

Oglas

Napadnuti je podnio prijavu Državnom odvjetništvu i poziva svjedoke da se jave državnim odvjetnicima, piše Index.

“Policija mi je nanijela bol u vratu, ruci i vratu”

“Pored boli u vratu, ruci i koljenu koja je fizička, daleko najstrašnije su psihičke posljedice koje je navedeni napad izazvao i prouzročio. To je trauma zbog koje trenutno uzimam lijekove za smirenje”, veli nam napadnuti, a tvrdnje potkrepljuje nalazom liječnika s hitnog prijema splitske bolnice kojima se obratio u nedjelju u podne. U njemu piše da ima nagnječenje koljena te bolove u ruci i vratu. Hitno ga je pregledao i psihijatar koji je konstatirao da naš sugovornik nakon napada osjeća tjeskobu, uznemirenost, napetost, strah sa smetnjama spavanja, zbunjenost, tugu, ljutnju…

VIDEO DANA:

“Samo mogu reći da sam još uvijek u šoku od tog cijelog mučnog događaja”, kazao nam je napadnuti te u mailu detaljno opisao što se dogodilo.

Kaže kako je sve počelo u subotu navečer oko 23.30 sati kad se udaljavao od bedema Cornaro, sa Split Pridea. Tada su na njega, kako tvrdi, nasrnule dvije nepoznate osobe koje su se nakon napada predstavile kao policijski službenici u civilu te su, veli naš sugovornik, “opetovano odbijali predstaviti se pokazivanjem službene značke i službene iskaznice, a protivno čl. 17. Zakona o policijskim poslovima i ovlasti”.

“Odvukli su me i rastavili cigaretu”

Pa nastavlja:

“Pri samom izlasku s bedema Cornaro sam u ruci nosio cigaretu te mi se jedan od napadača obratio sa: ‘Šta ti je to u ruci? Daj to vamo odma.’ Na moj upit: ‘Tko ste Vi?’ uzvratio mi je: ‘Sad ćeš vidit.’ Divljački me bacio na pod uz izvrtanje ruke pri čemu su mi nanesene tjelesne ozljede koje su utvrđene zatim u KBC-u Split.

Zatim sam odvučen iza zvonika pored Galerije umjetnina dalje od zaprepaštenih građana dok su policajci u uniformama to samo promatrali. Navedeni napadači su rastavili moju cigaretu da bi utvrdili da je uistinu riječ o cigareti, a ne o ‘jointu’ kako su mislili. Što je jasno iz same činjenice da nikakva prekršajna prijava u tom smislu nije podnesena protiv mene.

Na moje inzistiranje da se predstave službenom značkom i iskaznicom kako nalaže zakon, pogotovo kada je riječ o policijskim službenicima u građanskom odijelu ( ‘u civilu’) su se oglušili više puta, a kada sam izvadio mobitel i uslikao iskaznicu jednog od njih isti su mi nasilno oteli protivno zakonu i zadržali neko vrijeme uz komentar: ‘Nema nas niko pravo snimat.’

Na iskaznici koju sam uspio snimiti piše samo: ‘Kriminalistička policija MUP RH.’ Pored fizičkog nasilja koje sam pretrpio, a za koje je evidentno da je počinjeno iz mržnje s obzirom da se dogodilo na samom izlazu s javnog okupljanja ‘Split Pride’ najstrašnije su psihičke posljedice koje još trpim nakon takvog barbarskog napada orkestriranog od strane službenika Ministarstva unutarnjih poslova. Sigurnost i povjerenje? Takav slogan se mora zaslužiti.

Moram napomenuti da niti u jednom trenutku nisam pružao otpor niti sam bio nasilan prema policijskim službenicima koji su grubo prekoračili ovlasti u službi, a sve u nadi da će zaplijeniti joint? Uistinu se moram zapitati u kakvom društvu živimo i što je razlog ovakvom bezumnom nasilju koje mi porezni obveznici plaćamo.”

Naš ogorčeni sugovornik veli kako ga kao pravnika s dva magisterija, a koji se nije ogriješio o zakon, šokira saznanje da zakon ne poznaju osobe zadužene za njegovo provođenje te da se ne libe na javnom mjestu, u centru grada, pred očima građana činiti kaznena djela. Naglašava da, na koncu, nije dobio ni ispriku.

Da, poslao nam je fotografiju. Nekako je uspio snimiti u cijeloj gužvi, na njoj se vidi značka-privjesak koju je nosio jedan od napadača. Piše – kriminalistička policija, MUP RH.

Policija najavljuje provjeru

Od splitske policije dobili smo potvrdu da se nešto zbilja dogodilo. Što? To će provjeriti.

Evo njihove verzije: “Provjerama je utvrđeno da su policijski službenici, zbog sumnje da se radi o protupravnom ponašanju iz domene zlouporabe droga, postupali prema jednoj osobi u vrijeme i na mjestu koje ste naveli. Tom prilikom nisu utvrđeni elementi prekršaja niti kaznenog djela, pa tako ni potrebe za daljnjim postupanjem policije nije bilo. Osoba je naknadno sljedećeg dana zatražila liječničku pomoć, kada je s istom i obavljen razgovor. Obavit ćemo potpune provjere navoda, kako je to propisano, dok po dosadašnjim saznanjima nismo utvrdili da su policijski službenici postupali protivno zakonskim propisima i proceduri.”

Exit mobile version