15 TISUĆA U SAMOIZOLACIJI

Epidemiologinja otkrila kako dolaze do kontakata zaraženih: ‘Znalo ih je biti i do stotinjak’

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija

‘Imali smo situacije kada su osobe radile u velikim firmama, onda se znao taj broj kontakata popeti na stotinjak osoba’

Oglas

Koliko je trenutačno osoba u samoizolaciji, kada su se i te mjere popustile?

Pogledajte više u Videoprilogu:

Detalje ima reporterka RTL-a Matea Damjanović koja je razgovarala s Ivom Pem Novosel, epidemiologinjom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U Hrvatskoj je trenutačno nešto više od 15 tisuća u samoizolaciji.

“Onog časa kada mi saznamo za neku pozitivnu osobu, tog časa mi krećemo u akciju. Isto trena nastojimo kontaktirati ili oboljelu osobu ili neku blisku osobu i provedemo anketiranje. Nastojimo brzo uspostaviti kontakt i u tom času nastojimo što propitati datum početka bolesti i onda nastojimo prema vremenu početka bolesti odrediti sve bliske kontakte. Bliski kontakti su zaražene osobe su sve osobe koje su bile na razmaku manjem od dva metra neko vrijeme. Neki kontakt od minutu, dvije nije bliski kontakt”, opisala je za RTL Iva Pem Novosel način na koji se dolazi od bliskih kontakata zaražene osobe.

“Bilo je nekoliko slučajeva, do 50, ili stotinu. U početku smo imali situacije kada su osobe još radile, kada se radilo o velikim firmama, onda se znao taj broj kontakata popeti na stotinjak osoba. Bitno je propitati na sve bliske kontakte na radnom mjestu, obitelj, prijatelji, poznanici”, istaknula je.

A što ako se sazna da se zaražena osoba koristila javnim prijevozom ili je putovala avionom?

“Ako netko putuje avionom, u tom slučaju od avioprijevoznika tražimo popis kontakata. Ne popis putnika, nego osobe dva reda ispred i dva reda iza”, kazala je za RTL Iva Pem Novosel.

Matea Damjanović/Vijesti.hr

Exit mobile version