TOPLO-HLADNO

FOTO Pred nama jedan od najtoplijih Uskrsa, početkom tjedna – temperaturni šok!

Idi na originalni članak
Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Ovaj je Uskrs jedan od najkasnijih u posljednjih tridesetak godina pa je logično očekivati da će biti i jedan od toplijih do sada

Oglas

VIDEO DANA:

S temperaturom na moru ovih dana koja se kreće čak oko 24, 25 stupnjeva Celzijusa a u unutrašnjosti od oko 22,23 °C (u nedjelju na Uskrs očekuje se ipak nešto manje) smjestit će se među toplije u povijesti. Najtoplijim se, otkad je mjerenja, smatra Uskrs 2000. s čak 28,3 °C na zagrebačkom području. Proteklih dana bilo je toliko toplo da je lijepo vrijeme izmamilo mnoge na riječke plaže, o čemu smo pisali OVDJE.

Istodobno, bit će nam ovo i jedan od najčudnijih Uskrsa ikada, ako ne i najčudniji, jer je preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite da se bot pandemije koronavirusa i poduzetih mjera zaštite obitelji ne okupljaju u prevelikom broju a izbjegne boravak izvan domova.

Neovisno o ovom pomičnom blagdanu, ali vezano uz travanjsko vrijeme, zgodan je i podatak da upravo u ovo doba godine temperature zraka najizraženije rastu pa tako u samo desetak dana bilježimo rast od čak 6 stupnjeva.

U nedjelju 12. travnja, nam Uskrs, očekuje nas pretežno sunčano vrijeme uz malu naoblaku. Zapuhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 2 do 12 °C, dnevne vrijednosti između 20 i 26 °C.

Početkom tjedna očekuje nas nova fronta koji će donijeti jedno osjetnije zahladnjenje ali ne i pravu kišu.

U utorak stiže promjena vremena. Vrlo izražena hladna fronta strmoglavit će temperature zraka.

Umjereno i jako jugo i jugozapadnjak koji će postupno zapuhati već u nedjelju, sredinom utorka okrenut će na buru koja će na pojedinim lokalitetima imati olujne udare. Bura će doprinositi dojmu hladnijeg vremena i pravog temperaturnog šoka.

Kiša će uglavnom biti rezervirana za Gorski kotar i unutrašnjost Hrvatske, no ni na tom području prema trenutnim projekcijama nisu izgledne obilne količine.

S naglim zahladnjenjem kiša će u gorju okrenuti na snijeg, stoga nas ponegdje čak ni snježni pokrivač ne bi trebao iznenaditi, kao ni povratak zimskih uvjeta na gorskim prometnicama!

Nakon prolaska fronte brzo će se razvedriti, stoga već u drugom dijelu utorka očekujemo obilje sunčanog vremena i buru. Nastavak tjedna donosi nam sunčano te ponovno svakim danom sve toplije vrijeme. Dnevne temperature zraka krajem tjedna ponovno će prelaziti 22-23 °C, dok će jutra biti svježa, prognozira Istramet.

Exit mobile version