LJEVICA POBIJEDILA

Francuzi slave na ulicama, vijore se i komunističke zastave: U stožeru Le Pen tuga i razočaranje

Idi na originalni članak
Ilustrativna fotografija: "X"

‘Žrtve smo nepoštenog saveza koji predvodi Macron kako bi nas spriječio da dođemo na vlast’ rekla je La Pen

Oglas

Nakon objave neslužbenih rezultata drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, brojni Francuzi izašli su na ulice proslaviti pobjedu ljevice. Na ulicama se vijore brojne zastave među kojima se i one palestinske, ali i komunističke.

Prema prvim neslužbenim rezultatima i predviđanjima ljevica bi trebala osvojiti između 182 – 192 mjesta, na drugom mjestu je aktualni predsjenik Macron, a krajnje desna stranka Marine Le Pen čije su se pobjede svi pribojavala završila je na trećem mjestu s između 136 i 144 mjesta.

U stožeru Marine Le Pen ne kriju tugu i razočaranje rezultatima izbora.

“Tužni smo, razočarani, poraženi ovim rezultatom”, rekla je Rosa, simpatizerka Nacionalnog okupljanja, dok je u jednoj ruci držala francusku zastavu, au drugoj čašu šampanjca koja je bila sve praznija, javlja BBC.

“Žrtve smo nepoštenog saveza koji predvodi Macron kako bi nas spriječio da dođemo na vlast”, dodala je.

U stranačkom stožeru vladala je strašna tišina dok su dolazile projekcije koje su pokazivale da je Nacionalno okupljanje daleko ispod očekivanja, potpuno potučeno na trećem mjestu.

Klicalo se Jordanu Bardelli – predsjedniku stranke – koji je svojim pristašama poručio da će pobjeda, prije ili kasnije, biti njihova. A Marine Le Pen pozdravljena je uzvicima “Marine, Présidente”.

Ali sjedište se ubrzo počelo prazniti.

“Moramo vidjeti pozitivne strane. Sada imamo mnogo više zastupnika”, rekao je Matteo Giammarresi, još jedan stranački pristaša, koji je pokušavao stvarima dati pozitivnu sliku.

“Moramo nastaviti graditi našu podršku. A 2027. sljedeći predsjednički izbori bit će naši”, dodao je.

Podsjetimo, Francuska je na nedjeljnim izborima izabrala parlament u kojemu nitko neće imati apsolutnu većinu, a ljevičarska koalicija neočekivano je preuzela prvo mjesto ispred krajnje desnice, u velikom preslagivanju koje bi trebao spriječiti Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen da sastavi vladu, pokazuju prve procjene. Birači su kaznili Macrona i njegov vladajući savez zbog povećanih troškova života i lošeg rada javnih službi, kao i zbog imigracije i sigurnost.

Prvi službeni rezultati očekuju se kasnije u nedjelju, a rezultati iz većine, ako ne i svih izbornih jedinica, vjerojatno će biti dostupni do kraja dana ili u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, piše Danas.hr.

Exit mobile version