PREKRETNICA U PANDEMIJI

Hoće li Hrvatska smanjiti propisani razmak među ljudima? Evo što kaže šef HZJZ…

Idi na originalni članak
Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Glavni hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak poručuje da se aerosol širi i puno dalje od dva metra. Mjere na snazi propisuju da udaljenost među stolovima na terasama mora biti najmanje tri metra, a među stolcima barem metar i pol.

Oglas

Amerika, koja ima daleko najveći broj zaraženih i umrlih od Covida-19, će smanjiti fizičku distancu od 2 metra na 1, tako najavljuje vodeći američki imunolog Anthony Fauci, piše Net.hr

Više u VIDEOPRILOGU:

“To smanjenje kratko rečeno značilo bi puno više gostiju. Naš kapacitete je sada smanjen za 50 posto zbog širine koju smo morali napraviti tj. taj razmak od 3 metra između stolova”, kaže voditelj pivnice u Zagrebu Robert Čović.

Razmak od dva metra promijenio je pravila i u školama. Mjerila se udaljenost među stolovima, mijenjao raspored sjedenja učenika. U učionicama u kojima ne mogu sjediti na tom sigurnom razmaku, svi moraju nositi maske ili se razredi dijele na pola.

Beroš podsjeća na pravila ponašanja u pandemiji

“Učionice nemaju uvjete pa se prilagođavamo. Ne samo smanjenje distance nego bilo kakvo ublažavanje mjera u školama značilo bi puno učenicima, jer već godinu dana smo u neprirodnoj situaciji”, kaže ravnatelj OŠ Milana Langa u Bregani Igor Matijašić za RTL.

I dok američke vlasti razmišljaju o tome da je distanca od jednog metra dovoljna i sigurna, Krunoslav Capak objašnjava kako se aerosol i kapljice različito šire u zatvorenom i na otvorenom prostoru te poručuje: “To su umjetno dogovorene granice i one se mogu pomicati ako dobijemo odgovarajuće potvrde da se aerosol ne širi. Ja mislim suprotno i imamo potvrde da se aerosol puno dalje i puno više širi od ta dva metra.”

Ministar Beroš zato još jednom ponavlja pravila ponašanja u pandemiji: “Održavanje distance, izbjegavanje kontakata i rukovanja, nošenje maski, izbjegavanje grupiranja i okupljanja, prozračavanje i higijena i dezinfekcija ruku i predmeta koje upotrebljavamo često.”

Poručuje osobna odgovornost svakog pojedinca nužna je u borbi protiv virusa, bilo na distanci od metar ili dva.

Exit mobile version