UNATOČ KORONAKRIZI

Hrvati štede kao nikad! U samo godinu dana povećali smo štednju za 11 milijardi kuna; Evo gdje se najviše štedi

Idi na originalni članak
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

U trenutku globalne nesigurnosti građani su se okrenuli sigurnom i novac još više pohranjivali u banke

Oglas

Sutra je Svjetski dan štednje! Dan je posvećen jačanju svijesti i važnosti štednje za svakoga pojedinca i ekonomiju.

A kakva je svijest i koliko štede Hrvati, u RTL-u Danas otkrio je Boris Mišević.

Ovo je jedina stvar na koju je korona valjda pozitivno utjecala jer se štednja Hrvata povećala za više od 11 milijardi kuna u godinu dana. U trenutku globalne nesigurnosti građani su se okrenuli sigurnom i novac još više pohranjivali u banke.

Depoziti kućanstava u kolovozu su dosegli 214 milijarde kuna. Za vrijeme lockdowna u srpnju i travnja je recimo položeno samo 3 milijarde kuna u banke a to je inače razdoblje kada se depoziti troše. Kažu stručnjaci da su glavni razlozi povlačenje novca iz investicijskih fondova zbog nesigurnosti i prebacivanje u štednju.

Najviše se štedi u Gradu Zagrebu, onda idu sve priobalne županije koje zbog kumulativne zarade od turizma su uvijek na vrhu. Inače i preko ljeta je položeno 4 milijarde kuna u depozitima.

Što se tiče štednje po glavi stanovnika, tu je prva Istarska županija koja je čak ispred grada Zagreba. Prosječan stanovnik Istre ima u banci 78 000 kuna, a zanimljivo je za reći da mladi isto sve više štede jer imaju mogućnosti da manje iznose uplaćuju na već oročenu štednju.

Vijesti.hr

Exit mobile version