Iduće srijede počinje cijepljenje protiv gripe: Besplatno je samo za one kojima je nužno

Idi na originalni članak
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Naručeno je 360.000 doza cjepiva protiv gripe, a samo za neke kategorije stanovništva cjepljenje je besplatno

Oglas

Iduće srijede počinje cijepljenje protiv gripe. Ove godine prvi je put nabavljeno četverovalentno cjepivo, što povećava šansu za zaštitu od virusa koji će biti prisutni ove sezone.

Pogledajte više u VIDEOPRILOGU:

Preporučuje se trudnicama i starijima

Cjepivo je krenulo u distribuciju, a prednost imaju stariji od 65 godina i trudnice.

”Cjepivo se preporučuje i besplatno je za određene kategorije stanovništva kod kojih je moguć veći rizik za razvoj komplikacija. Odnosno za one za koje gripa može biti opasna. Osim starijih i trudnica, preporučuje se osobama s kroničnim tegobama i bolestima. Poput bolesti pluća i srca, kroničnih bolesti bubrega, metabolizma ili imuniteta, zatim malignih bolesti i HIV infekcije”, objasnila je Tatjana Nemeth Blažić, dežurna epidemiologinja u HZJZ.

Preporučuje se stanovnicima domova za starije i institucijama za kroničnu njegu bolesnika. Profesionalno neka zanimanja također spadaju u grupe onih kojima se cjepivo preporučuje: to su radnici u domovima za starije, institucije za kroničnu njegu bolesnika te zdravstveni djelatnici.

”Preporučeno je i djeci od šest mjeseci do 18 godina koja uzimaju lijekove s acetilsalicilnom kiselinom zbog toga što u kombinaciji s gripom može nastati sindrom oštećenja jetre i mozga”, dodaje epidemiologinja.

Ako se osobe iz preporučenih kategorija ne mogu cijepiti, cijepljenje se preporučuje osobama u njihovoj blizini.

Oni kojima ne prijeti opasnost mogu se cijepiti uz nadoplatu

”Cjepivo je besplatno za osobe kojima je povećan rizik od razvoja komplikacija, dakle za koje je gripa opasna. Ostali se mogu cijepiti uz nadoplatu kod liječnika obiteljske medicine”, objasnila je Nemeth Blažić.

”Ove godine nabavljeno je četvterovalentno cjepivo, ono u svom sastavu ima dva virusa gripe tipa A i dva virusa gripe tipa B. Razlikuje se od trovalentnonog jer ima jedan virus tipa B više nego trovaletno. ”

Učinkovitost ovisi o tome koji će virusi cirkulirati u atmosferi, o osobi koja se cijepi i njezinom zdravstvenom stanju. Naručeno je 360.000 doza cjepiva i cijepljenje počinje 6. studenog.

Exit mobile version