IZBJEGLIČKA KRIZA U Hrvatsku do 8 sati ušlo 13.300 migranata; izbjeglice ulaze i ilegalno, Mađarska gradi ogradu na granici

Idi na originalni članak

Na područje Republike Hrvatske do 8 sati u petak ušlo je oko 13.300 migranata, objavio je MUP.

Oglas

Izbjeglice su tijekom noći ilegalno prelazile i slovensko-hrvatsku i srpsko-hrvatsku granicu, javljaju strani mediji, pa tako slovenski mediji navode da je u toj zemlji u ilegalnom prelasku ‘zelene granice’ tijekom noći uhvaćeno stotinjak osoba, dok američki mediji navode da su i iz Srbije kroz polja izbjeglice i dalje tijekom noći ulazile u Hrvatsku.

Ministri vanjskih poslova Mađarske i Slovenije Peter Szijjarto i Karl Erjavec izrazili su zabrinutost zbog toga što Hrvatska dozvoljava prolaz migrantima prema tim dvjema zemljama umjesto da ih zbrine, objavilo je u petak ujutro mađarsko ministarstvo vanjskih poslova a prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Mađarska je u petak rano ujutro počela graditi privremenu ogradu na granici prema Hrvatskoj, objavio je premijer Viktor Orban, a nekoliko stotina mađarskih policajaca i vojnika upućeno je na mađarsko-hrvatsku granicu, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić upozorio je u petak u Hrvatskom saboru da je situacija u istočnoj Slavoniji, gdje se u kratkom roku slio velik broj izbeglica, dramatična, a Damir Kajin (ID) tvrdi da se ni u jednoj zemlji sigurnosni sustav nije brže raspao, pa traži “momentalnu smjena šefova obavještanih službi”.

Međunarodni želježnički promet sa Slovenijom preko postaje Dobova i dalje je u prekidu i mogao bi biti obnovljen tek danas poslije 18 sati, doznaje se od Slovenskih željeznica, gdje tvrde da je slovenska vlada zbog mogućih novih dolazaka migranata vlakom u Sloveniju nakon sinoćnjeg incidenta produžila odluku o privremenoj obustavi prometa na toj liniji do 18 sati.

Nakon odluke Slovenije da zatvori željeznički putnički promet s Hrvatskom, obustavljen je i promet međunarodnih vlakova iz Srbije u tom smjeru, tako da je vlak iz Beograda za Ljubljanu zaustavljen na kolodvoru u Šidu, gdje jutros nije stigao ni vlak iz Ljubljane, prenose beogradski mediji.

Osječko-baranjski stožer zaštite i spašavanja u četvrtak navečer je u Belom Manastiru situaciju oko smještaja izbjeglica ocijenio kaotičnom te od premijera Zorana Milanovića i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića zatražio ozbiljan pristup ovoj situaciji te formiranje kriznog stožera u ovoj županiji koja očekuje financijsku i svaku drugu potporu za rješavanje ovoga problema.

Exit mobile version