IZBORI 2015 – Prgomet: ‘Spremni smo ući u izvršnu vlast, MOST će predložiti novog mandatara’

Idi na originalni članak

Gostujući u RTL Direktu, Drago Prgomet poručio je kako se nova vlast neće moći oformiti bez MOST-a, te da će upravo oni predložiti budućeg mandatara, koji neće biti ni Tomislav Karamarko ni Zoran Milanović

Oglas

Hoće li Drago Prgomet postati novi hrvatski premijer, najbolje zna sam Prgomet koji je gostovao u RTL Direktu. Upitali smo ga kako komentira navalu koja se opravdano stvorila oko MOST-a, budući da o njima ovisi sastav iduće Vlade.

Jeste li vi novi mandatar?

O tome nismo razgovarali, sada idu pregovori, mi ćemo svakako ponuditi set reformi koje očekujemo da će prihvatiti naši dosadašnji politički oponenti, a onda ćemo nastaviti razgovore dalje. Ono što želim naglasiti – ovaj broj mandata koje smo dobili nam daje obvezu i odgovornost za provođenje reformi. Mi od te odgovornosti ne bježimo i mislimo da se reforme mogu provoditi samo na jednom mjestu, ako ste u izvršnoj vlasti.

Spremni ste preuzeti odgovornost i ući u izvršnu vlast? Božo Petrov nekako nije davao tako jasne i izričite izjave te je u osnovi potpisao da neće ući u koaliciju?

Spremni smo ući u izvršnu vlast. Činjenica je da, kada smo ulazili u izbore, nismo razmišljali o tako velikoj potpori, a ta potpora je bila jasna. Ljudi žele promjene, a ako želite promjene, morate biti dio onih koji te promjene mogu provesti, a to je izvršna vlast. S druge strane, ako ste dobro čitali izjavu gospodina Petrova, on jasno kaže da mi nećemo koalirati sa strankama koje ne žele prihvatiti onaj naš program promjena koje Hrvatska treba.

Koji ste vi dio odgovornosti u izvršnoj vlasti spremni prihvatiti?

O tome ćemo razgovarati tijekom ovih pregovora, nama je sad na prvom mjestu dogovoriti koje promjene i na koji način su spremni prihvatiti naši politički oponenti.

Kome ste vi osobno bliži?

Mi ćemo razgovarati sa svima onima koji su dobili legitimitet hrvatskih birača. Imamo javni poziv od SDP-a, koliko znam, gospodin Karamarko je razgovarao i s gospodinom Petrovom… Mi ne bježimo, dapače, smatramo da dijalog i razgovor u ovom trenutku itekako treba Hrvatskoj. Mi smo, ponavljam, spremni preuzeti odgovornost za vođenje države. Petrov je razgovarao i s Milanovićem i Karamarkom, činjenica je da je Milanović uputio čestitke meni, činjenica je i da je zvao međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, ja mu nisam uspio odgovoriti… Prema tome, očigledno postoje pozivi i postoji volja.

Hoće li MOST ostati u tom pregovaranju jedinstven ili je moguće da se Petrov i njegovi zastupnici, recimo, približe desnici, a vi ljevici?

Ne vidim razloga da bi se dogodilo bilokakvo razmimoilaženje, reforme su nam na prvom mjestu, spremni smo ih provoditi do zadnjeg trena, pa čak i ako bi nas to dovelo do gubitka sljedećih parlamentarnih izbora.

Danas se proširila spekulacija da ste spremni biti premijer dvije godine, a ostale dvije godine izmijeniti sa Zoranom Milanovićem…

Moram priznati da mi je sad to prva informacija. Niti je itko u MOST-u niti drugdje razgovarao na takav način. Zanimljivo je da su tek u izbornoj noći dvije vodeće stranke počele govoriti o reformama i promjenama, to tijekom kampanje nismo čuli. Poštujemo legitimitet i jedne i druge stranke, ali o novom mandataru odlučuje MOST, a to neće biti ni Karamarko niti Milanović. Učinit ćemo sve da dijalog prođe i da do novih izbora ipak ne dođe.
(Zoran Šprajc/vijesti.rtl.hr)

Exit mobile version