ČEKAJU SE KONKRETNE UPUTE

Video |Još se ne zna pod kojim će uvjetima djeca u vrtiće i škole: ‘Ovaj stres roditeljima nije bio potreban’

Idi na originalni članak
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Nacrt preporuka za povratak u školu Hrvatski zavod za javno zdravstvo poslao je Ministarstvu

Oglas

I dalje nije poznato kako će se djeca 11. svibnja vratiti u školu. Izrađen je Nacrt preporuka i poslan Ministarstvu obrazovanja. Očekuje se i povratak djece u vrtiće pa smo provjerili kako rade vrtići koji i sada primaju djecu.

Pogledajte više u Videoprilogu:

U jedan zagrebački dječji vrtić u srijedu je stiglo 15 djece. Podijeljeni su u 4 grupe i za njih se brine osam odgojiteljica.

“Razmišljali smo da je bolje ne odvajati braću i sestre tako da imamo miješane grupe i u grupi su dva do tri djeteta”, kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića “Šegrt Hlapić” u Sesvetama Branka Benčec.

Iako manje, djece je ovdje bilo svakog dana otkada su vrtići prestali s redovnim radom. Osoblje je podijeljeno u timove, a prostorije i igračke svakodnevno se dezinficiraju.

“Organizirali smo i poseban prijam tako da roditelj ne mora ulaziti u zgradu. Roditelj se mora najaviti, moramo znati kada dijete dolazi, gdje roditelj radi i kada će doći po dijete”, kazala je Benčec.

Neki nemaju izbora, drugi želi znati koje će epidemiološke mjere vrijediti

I dok jedni roditelji nemaju izbora, drugi žele znati koje će epidemiološke mjere vrijediti i hoće li vrtići za dva tjedna biti sigurni za djecu.

“Nemamo baka i djed servis, suprug i ja oboje radimo i nemamo izbora, vrtić i organizacija nam je uskočio. Svaka im čest, tetama i spremačicama”, kazala je Sanja iz Zagreba.

“Tako malu djecu ne možete odmaknuti jedno od drugog, ne možete im staviti masku ili ih dezinficirati svako malo, ne znam kako bi to moglo funkcionirati”, pita se Ružica iz Zagreba.

Slična pitanja muče i roditelje učenika nižih razreda.

“Moraju biti međusobno udaljeni, da ih nema previše u razredu, a kako ih neće biti previše, ako nema uvjeta za to”, rekla je Sanja iz Rijeke.

Anketa koju je Grad Zagreb proveo među roditeljima učenika od 1. do 4. razreda pokazala je da će samo 25 posto učenika 11. svibnja doći na nastavu.

“Sigurnost učenika treba biti na prvome mjestu”

Iako nitko još ne zna kako će i pod kojim uvjetima nastava biti organizirana, iz Grada tvrde:

“Sukladno tome sad pripremamo objekte u koje će ići učenici čije su škole oštećene, zatim prijevoz učenika i prehranu”, rekao je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Iz Sinikata hrvatskih učitelja poručuju: sigurnost učenika treba biti na prvome mjestu. Smatraju da su upute za organizaciju nastave do njih već trebale stići.

“Prvo se trebalo osigurati uvjete, a onda govoriti o datumima. Ovaj stres i roditeljima i učenicima i učiteljima nije bio potreban. Treba ići po korak po korak”, kazala je glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

Nacrt preporuka za povratak u školu Hrvatski zavod za javno zdravstvo poslao je Ministarstvu.

“Sasvim sigurno mogu držati distancu. Prosjek veličine razreda je 13,5 učenika. Sasvim sigurno je to moguće organizirati, ali ja ne bih o detaljima, već sam o tome govorio. Dakle, mi smo napravili draft u kojem smo napravili konkretne prijedloge”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Konkretne upute za održavanje nastave znat će se u četvrtak.

Vijesti.hr

Exit mobile version