UMJETNA INTELIGENCIJA

Hrvatska se protiv koronavirusa bori s Andrijom! Beroš: ‘Nudi i personalizirana rješenja’

Idi na originalni članak
Foto: RTL.hr/PIXSELL

Ministar uprave Ivan Malenica kazao je i kako će nastaviti raditi na digitalizaciji

Oglas

Prvog digitalnog asistenta u borbi protiv koronavirusa, Andriju, u Vladi su danas predstavili ministar uprave Ivan Malenica, ministar zdravstva Vili Beroš, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, predsjednik udruge CroAI i direktor AI tvrtke Mindsmiths Mislav Malenica te epidemiolog Branko Kolarić.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić kazao je kako je ime dobio po Andriji Štamparu te je dodao kako će se putem Andrije moći napraviti samoprocjena simptoma.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

“Postavljaju se pitanja kakva bi epidemiolozi postavili u ordinaciji. Tako svaki građanin ima direktan i brz pristup zdravstvenim djelatnicima u digitalnom obliku. Ovako ćemo rasteretiti sustav što je jako važno”, kazao je Frka-Petešić.

Epidemiolog Branko Kolarić koji je pomagao u razvoju chatbota rekao je kako su to napravili po uzoru na druge zemlje poput Singapura i Koreje.

“Kako smo ovo napravili? Gledali smo druge zemlje poput Singapura ili Koreje koje su razvile digitalne platforme za komunikaciju s vladom i liječnicima. Okupili smo ekipu i evo, razvijen je Andrija”, objasnio je Kolarić.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Također, rekao je kako će se Andrija još razvijati.

“Napravili smo ga osjetljivijeg u početku pa će slati obiteljskim liječnicima i one koji imaju slabije simptome”, rekao je. 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se ovako pokušvaju obratiti i mlađim generacijama.

Nastavit će se raditi na digitalizaciji

“Pokušavamo se obratiti posebno mlađim generacijama, da im naznačimo važnost odgovornog ponašanja. Naravno da Andrija ne nudi samo općenite odgovore, nego i personalizirana rješenja i daje lakši kontakt i pronalazak adrese za rješenje nekog problema. On će vas specifično uputiti ii omogućiti onima koji to žele da doprinose na djelovanje epidemiološke službe jer mogu dati informacije o zbivanjima unutar njihova doma epidemiolozima”, objasnio je Beroš.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar uprave Ivan Malenica kazao je i kako će nastaviti raditi na digitalizaciji.

Zbog Andrije, rekao je Kolarić, ljudi neće završiti u samoizolaciji već će ih on uputiti obiteljskom liječniku.

Malenica je kazao i kako je Andrija donacija niza IT firmi.

Vijesti.hr

Exit mobile version