SUŽIVOT S COVIDOM-19

Koronavirus ne posustaje: HZJZ sprema nove preporuke, poziva na poštivanje mjera

Idi na originalni članak
Milan Sabic/PIXSELL

Pojavilo se više novih žarišta, potrebno je odgovorno ponašanje građana

Oglas

Broj zaraženih u svijetu narastao je do gotovo 12 milijuna, a i u Hrvatskoj nastaju nova žarišta zaraze.

U Hrvatskoj su jučer zabilježena 53 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedna je osoba umrla, a od trenutno ukupno 934 oboljelih 91 se osoba nalazi u bolnicama.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3325 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 114 preminulo, a 2277 se oporavilo.

Pojavilo se više novih žarišta, među kojima je proslava diplome u Kutini, ali i velika svadba u Zadru.

O stanju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj i novim uputama Stožera za RTL je govorio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, koji se osvrnuo i na situaciju sa svadbama i brojnim pozivima i mejlovima koje je dobivao od mladenki, a vezano uz moguće promjene oko organizacije vjenčanja.

”Poznata je činjenica da je bilo nekoliko vjenčanja gdje se dogodilo više zaraza. Stožer je naširoko raspravljao o toj temi i odlučili smo da u ovom trenutku nećemo ograničavati, nećemo zatvarati, nismo ni mislili, nego da ćemo razmisliti o novim preporukama, o tome da se vodi evidencija, da se daju preporuke da se međusobno ne rukuje, ne čestita, ne ljubi, da ne budu pladnjevi, nego da se individualno dijeli hrana … Zasad slijede preporuke, nema ograničenja”.

Capak kaže da Stožer razmišlja dugoročno. “Sad razmišljamo o jeseni, o drugom valu, što nas čeka kad dođu i druge respiratorne infekcije. Svjesni smo da ćemo morati pripremiti našu populaciju da će se najesen maske morati nositi puno šire nego sada. Provest ćemo komunikaciju, edukacije, razmišljamo o snimanju spotova da educiramo ljude što znači maska, kako štiti ljude, kako se upotrebljava. Sad ostajemo na obvezi u sredstvima javnog prijevoza, a mi preporučujemo da se nose puno šire”, rekao je.

Ravnatelj HZJZ-a ističe da sredstva represije nikad ne završe dobro, da uvijek postoji revolt kod ljudi te da se nadaju da će edukacijama i preporukama omogućiti da se maske još više nose. “Ako neće, onda ćemo to uvesti kao obvezu”, rekao je Capak.

Vijesti.hr

Exit mobile version