KORONAKRIZA

Hrvati ponudili brojna kreativna rješenja tijekom pandemije: ‘Vani su nas prepoznali, kod nas malo teže’

Idi na originalni članak
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Koronakriza neke nije izbacila iz takta

Oglas

Samo veledrogerije, od početka pandemije, uvezle su oko 15 milijuna maski, a predviđa se da će ih do kraja godine uvesti još 10 milijuna. Gdje su još dezinficijensi, viziri, razni uređaji koji mjere temperaturu.

 

Ne ovisiti o uvozu

Sve su to bili proizvodi o kojima je rijetko koji biznismen razmišljao prije koronakrize, no kad se shvatilo da će pandemija potrajati – neki su odlučili ne ovisiti više toliko o uvozu.

Bez maske, bolje i ne prilazite, uređaj će odmah izmjeriti temperaturu i odrediti tko može na posao. IPS uređaj već je postavljen na ulazu stotinjak tvrtki diljem zemlje, a potpuno je hrvatski i jedinstven u svijetu.

”Ovaj uređaj nije postojao na tržištu ni u Hrvatskoj, tako ni u Europi, tako da smo ga osmislili zajedno sa tri hrvatske tvrtke iz prerađivačke industrije i razvili ga kroz šest mjeseci. Cilj nam je da ovakav uređaj ostane u uporabi i dalje na način da se evidentira radno vrijeme”, pojasnio je Hrvoje Mandić iz Krokoteksa.

Kašnjenja nije bilo u tvrtki koja se bavila proizvodnjom papira, ali je brzo shvatila – što se traži.

”Kad je pandemija krenula i u Hrvatskoj, početkom trećeg mjeseca mi smo maske za naše djelatnike kupovali iz Kine i potrošili 12 tisuća dolara samo za maske, nakon stoga smo shvatili da je to dobra poslovna prilika, jer smo vidjeli da pandemija neće trajati samo dva tri mjeseca, i jednostavno smo odlučili nabaviti stoj, odnosno liniju za proizvodnju maski”, izjavio je Kruno Kišak iz DELTpapir.

Prodaju sve što proizvedu, čak i izvoze, a jedna su od svega tri registrirane tvrtke koje u Hrvatskoj proizvode maske. Hrvatska inače uvozi maske iz 71 zemlje, među kojima su i Tanzanija i Južnoafrička Republika. Ipak najviše ih stiže iz Kine iz koje je od početka krize do lipnja stiglo maski u vrijednosti od 200 milijuna kuna.

Filtar je najvažniji sloj maske i najvažniji razlog zašto je cijena ovih maski u svijetu toliko varira. Tona filtra na početku pandemije koštala je tri tisuće dolara, prije nekoliko mjeseci se popela na čak 96 tisuća, da bi se sada, kad ga proizvode mnoge zemlje – fiksirala na šest i pol, pa su i maske jeftinije nego u jeku pandemije.

A ova je splitska obiteljska tvrtka sa samo šestero zaposlenih proizvodi od igračaka do autodijelova. Koronakriza ih nije izbacila iz takta – samo su prilagodili proizvodnju.

”Osjetili smo da tu imamo neki prostor i tu smo počeli radit vizire, sad smo počeli raditivizire iz recikliranog materijala i tu imamo dosta dobar odziv i tržište. Vanka su nas prepoznali dosta dobro, gdje trebaju papiri i certifikacije, a kod nas malo teže”, rekao je Branimir Dević iz tvrtke Mold.

Jedini su certificirani za proizvodnju vizira u Hrvatskoj, a najviše su ponosni što se svi njihovi proizvodi nastali od recikliranog materijala, koje je nekad nekome bilo smeće.

Vijesti.hr
Exit mobile version