SPREMNI ZA HITNOĆE

VIDEO Pogledajte kako izgleda unutrašnjost helikoptera za prijevoz oboljelih od koronavirusa!

Idi na originalni članak
Foto: Screenshot

Za prijevoz pacijenata kod kojih se sumnja na zarazu covidom-19 koristit će se dva helikoptera

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Zaštitnim mjerama u borbi s koronavirusom prilagođeni su i helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Za prijevoz pacijenata kod kojih se sumnja na zarazu covidom-19 koristit će se dva helikoptera. Jedan je već u eskadrili u Divuljama, a drugi se još modificira.

Obavljaju se završni radovi na konstrukciji u teretnom prostoru helikoptera. Postavljeni su lagani nosači na koje će se staviti i nezapaljivo platno.

“Ugrađena je zapreka koja ne utječe na samu strukturu helikoptera. Radi se o dvostrukom vodonepropusnom platnu koje će sprječavati moguće širenje virusa”, rekao je Zdravko Klanac, član uprave Zrakoplovno-tehničkog centra.

Nepropusna pregrada

Platno se šije u krojačkoj radionici Zrakoplovno-tehničkog centra i to nakon što je laserski izmjeren helikopter.

“Ta pregrada je napravljena iz dvoslojnog platna. Svako je nepropusno. Proštepano je zajedno tako da postoje zračni džepovi, na platno je ugrađena i plastična folija da bi se moglo pratiti stanje u prostoru koji je ograđen. Platna zadovoljavaju sve zrakoplovne standarde”, kazao je Željko Grah, voditelj Odjela radionica Zrakoplovno-tehničkog centra.

Svjesni su, naravno, da zaštita nije stopostotna, ali pokazala se, kažu, kao najbolje rješenje. “Zbog samih vibracija helikoptera prilikom leta bilo bi vrlo opasno ugrađivati pleksiglas ili nešto slično što bi prilikom leta moglo puknuti”, kaže Klanac.

Grijanje ne smiju uključivati

Zatvoreni su i otvori za grijanje, a posada u kokpitu ima upozorenje da grijanje ne uključuje. Uz minimalne preinake helikopter postaje sigurniji za prijevoz pacijenata oboljelih od koronavirusa, kako ni u jednom trenutku ne bi došlo do fizičkog kontakta s članovima posade, pacijenti u helikopter ulaze preko rampe.

Kada radovi završe, letjelicu će preuzeti piloti eskadrile višenamjenskih helikoptera u Lučkom, već tjedan dana njihovi kolege u Divuljama imaju spreman jednako opremljen helikopter.

“Posada nosi dodatne zaštitne rukavice i masku. Kao što znate i prije korone je ETH bila na usluzi i vršila je potporu civilnim institucijama, tako i sada prilagodili smo tehniku i procedure novonastaloj situaciji i tu smo na usluzi”, kazao je natporučnik Marko Filipović-Grčić, pilot 395. eskadrile transportnih helikoptera.

Helikopter se parkira na najudaljenije mjesto

Rampa helikoptera u Divuljama se već spuštala za ukrcaj prvog pacijenta s Hvara. Na sreću, pokazalo se da nije bio zaražen.

“Nakon leta je procedura sljedeća: helikopter se parkira na najudaljenije mjesto od svih ostalih helikoptera, posada napušta mjesto, napušta stajanku, odlazi i vrši dezinfekciju, skida svu odjeću sa sebe i koristi drugi komplet odjeće koju svatko od nas ima”, rekao je stožerni narednik Vladimir Zelić, tehničar-letač 395. eskadrile transportnih helikoptera.

A nakon svakog leta u helikopter ulazi tim za dekontaminaciju. “Imamo opremu za dekontaminaciju. To je električni raspršivač, nanese se na unutrašnjost helikoptera dezinficijens koji se koristi i prilikom dekontaminacije medicinske opreme”, rekao je desetnik Nikola Maras, zapovjednik desetine za RBK dekontaminaciju.

Nakon svega dezinficiraju i svoja zaštitna odijela. No, nadaju se da to neće morati često raditi, a olakšati im mogu i sami građani – pridržavanjem propisanih mjera.

Ivana Franić

Exit mobile version