PONOVLJENO SUĐENJE

KRAJ SUDSKE TRAKAVICE: U aferi Fimi media sud proglasio HDZ odgovornim, a Sanadera krivim! Dobio je 8 godina zatvora

Idi na originalni članak
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu oko 10 sati izreklo je presudu Ivi Sanaderu, suradnicima i HDZ-u zbog afere Fimi media

U petak u 10 sati na Županijskom sudu u Zagrebu sudsko vijeće je objavilo presudu bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, njegovim bivšim suradnicima i HDZ-u u ponovljenom suđenju u aferi Fimi media.

Oglas

Ivo Sanader, Mladen BarišićBranka Pavošević krivi su, a HDZ je odgovoran. Ivo Sanader kao ni ostali optuženici nisu na izricanju presude. Sanader se nalazi na rehabilitaciji u toplicama. Sanader je dobio 8 godina zatvora i uračunava mu se vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Utvrđen mu je nesrazmjer imovine u iznosu od 15 milijuna kuna. Mladen Barišić je dobio 2 godine i 10 mjeseci. Branka Pavošević dobila je godinu i 4 mjeseca. Svi su dobili nešto manje kazne.

HDZ je dobio kaznu od 3 milijuna i 500 tisuća kuna te se odu zima imovinska korist od 14 milijuna kuna. Sanader i HDZ solidarno trebaju platiti 800 tisuća za vještačenja. Za razliku od prvobitne presude, HDZ je dobio milijun i pol manju kaznu a imovinska korist je smanjena s 24 milijuna na 14.

Ratko Maček je oslobođen optužbe da je pomagao u zlouporabi položaja i ovlasti. Prvobitno je bio osuđen na godinu dana.

Sanader organizirao grupu

“Prvooptuženi Sanader organizirao grupu ljudi za počinjenje kaznenih djela. Barišić i Pavošević pripadali su toj grupi ljudi. U vremenu od 2005. do 2009. u namjeri pribavljanja imovinske koristi, Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišić ne evidentira u poslovnim knjigama. Dio tog novca Sanader je zadržao za sebe, a 8 milijuna kuna iskorišteno je za financiranje HDZ-a”, rečeno je u obrazloženju presude.

“Na sastanku 4.4. 2007. koristeći autoritet predsjednika vlade i sustav ovisnosti naložio je da se angažira Fimi medija i da im se plaća i za neizvršene poslove. Sanader je s Barišićem i pokojnom Nevenkom Jurak dogovorio da će dio novca predavati njemu, a dijelom drugim osobama i HDZ-u.

Barišić je 275 tisuća kuna predao Sanaderu od čega 50 tisuća kuna za putovanje u Ameriku, 35 tisuća eura za kupnju Brioni odijela. Dijelom prikupljenog novca obavljena plaćanja u korist HDZ kupnjom udjela u Hrvatskom listu i Osječkoj televiziji za plaćanje Marka Perkovića Thompsona”, rečeno je.

Sanader i članovima obitelji oduzima se gotovo sav novac

“Za korist HDZ-a plaćali su račune za usluge cateringa i druge usluge i robu u iznosu od 5,2 milijuna kuna. Sanaderu je pribavljena korist od 275 tisuća kuna, HDZ-u 14 milijuna kuna. HDZ je odgovoran što je od 2005. do 2009. kaznenim djelima Sanadera i Pavošević pribavio sebi nepripadno dobit od 14,6 milijuna kuna.

Od Sanadera i članova obitelji oduzima se 275 tisuća kuna, utvrđen mu je nesrazmjer imovine od 15 milijuna kuna pa mu se oduzima i 701 tisuća eura eura sa žiroračuna kod Raiffesiena u Insbrucku, 95 tisuća eura štednje isto iz Insbrucka, 180 tisuća eura štednje isto iz Insbrucka, 120 tisuća eura isto iz Insbrucka, 50 tisuća eura iz sefa u Insbrucka na ime Ive Šarića, novac kunske štednje Mirjane Sanader 243 tisuće kuna, 18 tisuća eura u PBZ na ime Petre Sanader, 1094 švicarskih franaka 11 tisuća eura, 16 tisuća eura i 39 tisuća dolara i 925 australskih dolara s računa Petre Sanader, 11 tisuća eura iz Zabe na ime Petre Sanader, 17,7 tisuća eura u PBZ-u na ime Brune Sanader. 1094 švicarski franak 12,6 tisuća eura i 925 australskih dolara na ime Brune Sanader u RBA. 38 tisuća eura u PBZ na ime pokojne Karmele Šarić”, rečeno je.

Sudsko je vijeće objavilo presudu nakon što su obrana i tužiteljstvo iznijeli svoje završne govore. USKOK smatra da je ponovljenim suđenjem dokazana krivnja Sanadera, njegovih suradnika i HDZ-a za korupciju i izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki, dok obrana tvrdi da za to dokaza nema.

Ovo suđenje započelo je 2016. nakon što je tri godine ranije Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz prvog procesa.

Exit mobile version