NOVI ZAKONSKI PRIJEDLOG

Medicinske sestre i tehničari će moći davati terapiju i lijek bez nazočnosti doktora

Idi na originalni članak
03.04.2024., Rijeka - Novi bolnicki kompleks KBC-a Rijeka na lokalitetu Susak poceo je danas sa radom. U kompleksu je smjestena Klinika za ginekologiju i porodnistvo te Djecja bolnica. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Novi zakonski prijedlog hrvatske vlade omogućit će medicinskim sestrama i tehničarima prvostupnicima, koji imaju specijalizaciju iz hitne medicine, da samostalno daju terapiju i lijekove pacijentima bez potrebe za prisustvom liječnika. Ova promjena, koja je dobila široku podršku u Saboru, uključuje i oporbu, te se smatra važnim korakom ka poboljšanju kvalitete zdravstvene usluge.

Oglas

Željko Jovanović iz SDP-a naglasio je da će ovaj prijedlog pridonijeti cilju stvaranja solidarnog i dostupnog zdravstvenog sustava. Božo Petrov iz Mosta istaknuo je kako je ovo važan korak, ali i upozorio na dodatne odgovornosti koje će medicinske sestre preuzeti, s obzirom na to da se problem nedostatka liječnika u sustavu još uvijek nije riješio.

U Hrvatskoj nedostaje oko 4.000 medicinskih sestara, a mnoge od njih napuštaju sustav zbog preopterećenosti i odlaze raditi u turizam ili inozemstvo. Loris Peršurić iz IDS-a ukazao je na potrebu reformi obrazovnog sustava, ističući da hrvatske medicinske škole traju pet godina, dok u drugim zemljama poput Njemačke traju samo tri.

Dario Zurovec iz NZ-a postavio je pitanje o adekvatnoj naknadi za rad medicinskih sestara i upozorio na sveprisutni manjak zdravstvenih radnika, posebno u ruralnim područjima. Marin Miletić iz Mosta zabrinut je za budućnost hrvatskog društva s obzirom na navedene izazove.

Uz to, Darko Klasić iz HSLS-a pitao je hoće li Ministarstvo zdravstva razmotriti uvođenje dodatnih dužnosti za druge profesije u zdravstvu, dok je državna tajnica Marija Bubaš odgovorila kako se medicinskim sestrama dodaju veće odgovornosti, čime postaju ključni dijelovi zdravstvenog sustava.

Ovaj zakon, koji omogućuje medicinskim sestrama da samostalno djeluju u hitnim situacijama, označava značajnu promjenu u pristupu pružanju zdravstvenih usluga, no i dalje ostaje nejasno kako će se rješavati osnovni problemi unutar sustava.

Exit mobile version