MINISTAR GOSPODARSTVA

Ministar Darko Horvat o rezanju plaća u javnom sektoru: ‘Solidarnosti mora biti’

Idi na originalni članak
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Ministar gospodarstva Darko Horvat u RTL-u Danas komentirao je aktualne teme

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Ministar gospodarstva Darko Horvat u RTL-u Danas komentirao je današnju projekciju MMF-a da će Hrvatska u ovoj godini zabilježiti pad BDP-a 9 posto, potrošnju za Uskrs, mjere Vlade za pomoć gospodarstvenicima i hoće li država rezati plaće u javnom sektoru.

“Je li to samo 9 posto ili su očekivanja možda malo i preoptimistična? Kada ste u kontekstu procjena koje Njemačkoj, Austriji, Italiji, Sloveniji – našim najvećim trgovinskim partnerima, daju ukupno pad BDP-a negdje na razini Hrvatske, onda bi s tim procjenama i mogli biti zadovoljni”, kazao je Horvat o procjeni da će BDP Hrvatskoj u 2020. godini pasti 9 posto.

“Pad potrošnje očekujemo u drugom dijelu travnja i svibnju”

Pad potrošnje za Uskrs bio je 14 posto. “1,4 milijarde kuna prošle godine, 1,2 milijarde ove godine. Pad od 14 posto nije ono što će nas zadovoljiti u narednim danima. Mi pad u trgovinskom smislu očekujemo u drugom dijelu travnja i u svibnju”, kazao je Horvat i dodao da je pad od 14 posto dokaz da “u ovom trenutku u Hrvatskoj gospodarstvo još uvijek funkcionira”.

“Gospodarstvo koje je pokazalo svoju žilavost. Istina je da određeni segmenti gospodarstva bilježe drastičan pad, ali neki dijelovi gospodarstva bilježe i rast. Hrvatsko gospodarstvo ima svoju žilavost i siguran sam da ćemo Vladinim mjerama održati određenu zaposlenost, a najbitnije je – velika razlika između onih koji u ovom trenutku isplaćuju pomoć da bi zadržali radna mjesta u odnosu na one poduzetnike koji su spremni otpuštati, u velikom je nesrazmjeru”, kazao je Horvat.

“S mjerama smo pogodili u sridu”

Odgovorio je i na pitanje daju li rezultat mjere za gospodarstvo, koje je Vlada donijela u dva seta, a treći već najavila. “Kada u samo desetak dana najavite mjere i počnete ih provoditi, to znači da je hrvatska administracija vrlo brzo prionula poslu. Mehanizmi su jednostavni, vrlo provedivi i 1,3 milijardi kuna već isplaćenih daje nam za pravo misliti da smo pogodili u sridu i da mjere imaju svoj efekt, a da će pravi efekt imati u narednim mjesecima”, rekao je Horvat.

Horvat je rekao da će objaviti one koji su dobili pomoć Ministarstva gospodarstva.

Rezanje plaća u javnom sektoru?

Na pitanje o mogućem rezanju plaća u javnom sektoru, Horvat je kazao da neće biti nikakvih jednostranih odluka.

“U jednom vrlo interesantnom razgovoru sa svim socijalnim partnerima jer svi za stol dolaze sa svojim prijedlozima, a i Vlada ima svoje prijedloge i određene simulacije i izračune. U trenutku kada dovedemo razgovore do visoke doze konsenzusa, tada će biti konkretnih odluka”, rekao je Horvat.

“Vrlo jasno. Politika poručuje i premijer Plenković u nekoliko trenutaka da solidarnosti biti mora. U kojoj razini i u kojim točno postotnim iznosima, vidjet ćemo u nekoliko narednih dana”, rekao je Horvat i dodao da su “sindikati vrlo spremni razgovarati o tome” te da sjede za stolom i imaju i svoje prijedloge.

Rekao je da prema njihovoj projekciji će mjere trajati tri plus dodatna tri mjeseca, a nakon toga će se ili modificirati ili mijenjati.

“Do kada će nam trajati ovakva situacija uzrokovana koronavirusom, ne ovisi samo i isključivo o gospodarskim mjerama, nego o zdravstvenim parametrima kojih je u ovom trenutku dio i sama Hrvatska. Gospodarski efekt koji trpimo uzrokovan je nečim na što nismo mogli utjecati, ali se možemo vrlo efikasno protiv toga boriti”, kazao je Horvat.

“Sve što nam u ovom trenutku predlaže zdravstveni sustav, socijalna distanca i prvenstveno odgovornost prema sebi, a nakon toga i našem okuženju, siguran sam da će Stože, koji u ovom trenutku dimenzionira mjere, ovisno o tome kakvih su one potreba ili efekata, siguran sam da će pravovremenim odlukama dovesti do toga da se efikasno borimo protiv ove nedaće koja se zove koronavirus. A samim time, što ćemo se efikasnije boriti protiv ove nedaće, dinamički će se i gospodarstvo vraćati na one razine kakve smo ostavili 2019. godine”, zaključio je Horvat.

Vijesti.hr/Boris Mišević

Exit mobile version