Mogu li psi i mačke prenositi koronavirus? Izbjegavajte kontakt s njima ako sumnjate na zarazu

Idi na originalni članak

Previše je nepoznanica i dok u teoriji postoje šanse prijenosa, bolje je ne riskirati

Oglas

VIDEO DANA

Svijetom se brzo proširila vijest da je pomeranski špic zaražen koronavirusom u Hong Kongu, zbog čega se pojavila sumnja kako bi bolest koja izaziva paniku na globalnoj razini, ipak mogla prelaziti na životinje.

To bi stvorilo dodatne probleme, kojih s pandemijom kojoj svjedočimo nimalo ne nedostaje. Naime, psi i obitelj koronavirusa nisu nešto strano, zabilježeni su slučajevi zaraza u prošlosti. No, treba odmah jasno i glasno kazati da ne postoje dokazi da psi, kao ni mačke, mogu prenositi SARS-CoV-2 na ljude. Ili obrnutno.

Naime, pomeranski špic, čiji je vlasnik zaražen koronavirusom, imao je tek tragove koronavirusa. I bio je na toliko niskim razinama da jednostavno ne predstavlja opasnost ljudima. Također, pronađen je samo u sluzi iz nosa – u tragovima.

Ipak, teoretski postoji mogućnost prijenosa virusa jer su psi, ali i mačke, također sisavci. Imaju slične receptore u tijelu, no zasad ne postoje dokazi da se virus može “infiltrirati” u njihove stanice i replicirati. Dakle, može postojati samo u tragovima, kao u slučaju pomeranskog špica.

Uostalom, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da ne postoje dokazi o prijenosu virusa s pasa i mačaka na ljude, kao ni obrnuto. Ali, preporuka jest izbjegavati kontakt s ljubimcem ukoliko ste zaraženi ili u samoizolaciji. Prevencije radi, previše je nepoznanica i dok u teoriji postoje šanse prijenosa, bolje je ne riskirati dok se ne dokaže da nikakve opasnosti nema.

Nažalost, te nepoznanice dovele su do masovnog ubijanja pasa lutalica, ali i ljubimaca u Kini, prema odredbi vlasti. Ništa se nije prepuštalo slučaju…

Vijesti.hr

Exit mobile version