JESENSKO ZASJEDANJE

Galerija |Nakon ljetne stanke zastupnici se vraćaju u Sabor, ali na novoj lokaciji

Idi na originalni članak

Jesensko zasjedanje, koje prema Ustavu traje do sredine prosinca, otvorit će se aktualnim prijepodnevom u kojemu će pitanja premijeru i članovima Vlade postaviti 40 zastupnika

Oglas

Nakon dvomjesečne ljetne stanke, Hrvatski sabor danas je započeo redovno jesensko zasjedanje i to na novoj lokaciji Vojnog učilišta “Franjo Tuđman” na zagrebačkom Črnomercu na kojoj bi trebao provesti iduće tri godine. Toliko bi, naime, trebala potrajati obnova povijesne zgrade na Trgu svetog Marka, koja bi trebala započeti u idućih mjesec dana.

Zastupnicima se uvodno obratio predsjednik Gordan Jandroković, zahvalio je Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci koji su pomogli u preseljenju i ustupili prostor. Kazao je i da će se jesensko zasjedanje, koje prema Ustavu traje do sredine prosinca, otvoriti aktualnim prijepodnevom u kojemu će pitanja premijeru i članovima Vlade postaviti 40 zastupnika. Prvi će to učiniti Veljko Kajtazi ispred Kluba nacionalnih manjina, a posljednji HDZ-ov Goran Ivanović. Sjednica je započela himnom i minutom šutnje za sve preminule branitelje.

Na dnevnom redu nove sjednice je 110 točka. Pred zastupnicima će se naći izvješće o radu, usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a, rebalans proračuna, a zatim i proračun. Najavljen je i novi krug porezne reforme, kao i izbor 10 sudaca Ustavnog suda. Od oporbenih inicijativa raspravljat će o interpelaciji o radu Vlade u sektoru energetike.

18 9 2024 - 3. sjednica Hrvatskoga sabora, 11. saziv

Nova saborska većina

U jesensko zasjedanje Sabor ulazi nakon raskola u Domovinskom pokretu. U HDZ-u uvjeravaju da većina ni na koji način nije ugrožena, te da vladajući imaju sigurnih 77.

Podsjetimo, klub Domovinskog pokreta napustili su Igor Peternel i Krešimir Čabaj, a Mario Radić, kojeg su njih dvojica slijedili u izlasku iz DP-a, najavljuje osnivanje nove stranke, pa treba vidjeti hoće li Peternel i Čabaj u Saboru ostati uz većinu.

Hrvatski sabor će bez prekida zasjedati do 25. listopada, nakon čega će napraviti stanku zbog blagdana Svih svetih. U nastavku godine raditi će po modelu tri tjedna saborska sjednica i jedan tjedan terenski rad zastupnika, prenosi Net.hr.

Exit mobile version