Nestašica alkohola! Sladorana u Županji hitno pokreće pogon da imamo za antiseptike

Idi na originalni članak
Foto: Mateo Levak/RiPortal.hr

Nekada je ta šećerana mogla izbaciti 25 tisuća litara alkohola dnevno, no upitno je hoće li moći opet nakon toliko vremena

Oglas

VIDEO DANA

U državi je prava drama jer čistog alkohola gotovo nema ni za lijek

Razlog je što su sve šećerane koje su ga proizvodile svojevremeno ugasile proizvodnju, a zemlje iz kojih smo alkohol uvozili, jedna po jedna, ovih su dana našim dobavljačima isporuku otkazale.

“Već od petka je počelo otkazivanje, najviše smo uvozili iz Bugarske, zatim i iz Austrije, Mađarske i Francuske, ali sve je obustavljeno”, kaže za Slobodnu Dalmaciju Amadea Lovreković, šefica prodaje i nabave u tvrtki Etil promet iz Svete Helene.

“Zadnje zalihe smo, vodeći se etičkim načelima, dostavili zagrebačkim bolnicama, čak smo nešto poslali i Županijskim ljekarnama Split. Sad čekamo sladorane, evo u kontaktu smo s njima, nijedna vam već dvije do tri godine ne proizvodi čisti alkohol, a imaju sirovinu iz melase šećerne repe, to im je nusproizvod iz šećera”, dodaje Lovreković.

Po njenim informacijama, samo u Županji će se ponovno pokrenuti proizvodnja.

U toj sladorani se ubrzano radi na postavljanju pogona nekadašnje tzv. špiritane i da će prvi alkohol poteći u ponedjeljak. Nekada je ta šećerana mogla izbaciti 25 tisuća litara alkohola na dan, no upitno je hoće li moći opet nakon toiko vremena.

Vijesti.hr

Exit mobile version