MEĐU NAJGORIMA

Njemački RKI Hrvatsku od danas vodi kao područje visokog rizika od covida; Od nedjelje poseban režim!

Idi na originalni članak
Josip Regović/PIXSELL

Kosovo izletjelo s liste najgorih, Hrvatska uletjela. Rigorozan režim neće se odnositi baš na sve koji iz naše zemlje putuju u Njemačku

Oglas

Institut Robert Koch (RKI) od danas je na svoju listu područja visokog rizika zaraze koronavirusom, dodao Bugarsku, Kamerun, Hrvatsku, DR Kongo i Singapur. Istog dana s te liste skinuo je Honduras, Irak, Keniju i Kosovo.

Od zemalja s područja bivše Jugoslavije, na listi rizičnih područja nalaze se još Srbija (od 5. rujna), Slovenija (od 26. rujna), Sj. Makedonija od 22. kolovoza, Crna Gora (od 15. kolovoza), Bosna i Hercegovina (od 12. rujna).

Ovakva promjena epidemiološkog statusa Hrvatske, u prvom redu, istog je trenutka popraćena u svim medijima s njemačkog govornog područja. U prvom redu, kako se ističe u vijestima, zato što je “Hrvatska popularna turistička destinacija” Nijemcima.

Osim toga, vijest je od značaja i zato što ovakva promjena statusa Hrvatske pri Institutu Robert Koch znači da će savezna vlada Njemačke, kako je ranije prenijela Hina, od nedjelje za povratak iz naše zemlje u Njemačku primjenjivati desetodnevnu karantenu, odnosno, tek nakon pet dana osoba koja je iz Hrvatske doputovala u Njemačku, moći će dokazivati svoj status eventualno negativnim testom na covid-19.

Ovakav režim se, međutim, neće odnositi na sve. Neki će putnici iz Hrvatske u Njemačku, iako uz nešto papirologije, moći i dalje relativno jednostavno putovati. Ne svi.

Trenutno je na listi područja visokog rizika obolijevanja od covida Instituta Robert Koch 70-ak zemalja.

Službeno, vlada Njemačke na Hrvatsku će poseban režim primjenjivati poseban režim od 24. listopada, odnosno od nedjelje. O kakvom je režimu riječ, pojedini su mediji detaljno objašnjavali.

Spiegel primjećuje da u Hrvatskoj “broj novozaraženih konstantno raste od ponedjeljka”. Usto navodi i da “povratnici u Njemačku” iz Hrvatske od nedjelje moraju “ispuniti digitalnu prijavnicu za ulazak u zemlju“. Dalje se navodi da povratnici ipak imaju određeni izbor.

Oni koji imaju dokaz da su relativno nedavno preboljeli covid i oni koji su potpuno cijepljeni, već prvog dana mogu okončati karantenu.

Negativan test kao dokaz Njemačka će uvažavati tek od petog dana karantene, prenose RTL Vijesti.

Exit mobile version