BORBA S KORONAVIRUSOM

Odgađa se uvođenje covid-potvrda u zdravstvu i socijali? Otkrivena i odluka o mjerama od 1. listopada!

Idi na originalni članak
Photo: Davorin Visnjic

Petak, 1. listopada, bio je datum od kojeg je na snagu trebala stupiti odluka o obaveznim covid potvrdama ili negativnom testu za sve zaposlene u zdravstvenom sustavu, kao i u sustavu socijalne skrbi. No, Jutarnji list doznaje da ta odluka neće stupiti na snagu 1. listopada, već najranije u ponedjeljak, 4. listopada.

Oglas

Tome je tako, kako doznaju, zbog toga što resorna ministarstva nisu dovoljno detaljno razradila upute za ustanove na koje se spomenuta obveza odnosi, a pogotovo što se tiče penalizacije onih koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli covid, a odbijaju se cijepiti. Iako je bilo najavljeno, ali i u nacrtu uputa o postupanju naglašeno, da će se u takvim slučajevima zaposlenici voditi kao da nisu došli na posao, nije jasno što će biti u slučaju ukoliko osoba više puta odbije testiranje, piše Net.hr

Izostaje suglasje resornih ministarstva

A čini se i to da se Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ne mogu usuglasiti. Dok je tako poznato da će se covid-potvrde, što se tiče ustanova u ingerenciji Ministarstva zdravstva, odnositi na sve zaposlene u sustavu, one koje rade u krugu bolnice, a zaposlenici su drugih tvrtki (pekarnice, trgovine, ugostiteljski objekti), pacijente, ali i studente i predavače koji dolaze u bolnice, o primjeni covid-potvrda u socijali gotovo ništa nije poznato.

Premda se govorilo da će se odluka odnositi na zaposlene i na korisnike, postavlja se pitanje što s posjetiteljima koji dolaze članovima svojih obitelji koji su korisnici domova. Također, iz zdravstvenih su ustanova rekli da će brigu o provjeri covid-potvrda voditi glavne sestre odjela, no za socijalu ni taj dio nije jasan.

Iz Ministarstva rada i socijalne politike za Jutarnji su kazali da je sve spremno te da se čeka odluka Stožera. Iz Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi pak smatraju da se resorno ministarstvo ponaša neodgovorno, ističući da sve što znaju – znaju upravo iz medija.

“Nitko nam se nije obratio tako da nemamo ni jednu službenu informaciju. Uvođenje covid-potvrde zapravo je još na razini ‘rekla-kazala’ s obzirom na to da nemamo informaciju ni na koga se odnosi ni pod kojim uvjetima”, rekla je za Jutarnji Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata.

“Bilo kakva penalizacija ne dolazi u obzir, odnosno mi smo protivnici toga. Kako ne znamo detalje, još ne možemo ni govoriti o aktivnostima koje pripremamo. Uskoro ćemo imati sastanak, anketirat ćemo članstvo, a onda ćemo, bude li penalizacija, poduzeti sve moguće akcije koje nam dozvoli zakon”, poručila je Dimić koja govori da testiranje zaposlenih u socijali nije novost te da se oni redovno testiraju i kad se vraćaju s godišnjeg ili s bolovanja.

Bez novih popuštanja

Osim odluke o obaveznim covid-potvrdama, Nacionalni stožer Civilne zaštite od 1. listopada mora donijeti i nove mjere koje se vežu uz suzbijanje epidemije koronavirusa, a Jutarnji neslužbeno doznaje da će se postojeće mjere produljiti.

Dakle, prema trenutnim informacijama od petka ne bi trebalo doći do novih popuštanja, ali niti dodatnih pooštravanja mjera.

Exit mobile version