OTEŽANA ISPLATA: Niža cijena metala i stroži zakon rezultirali su smanjenjem krađa sekundarnih sirovina

Idi na originalni članak

U velikom je padu krađa šahtova, brončanih spomenika ili crkvenih zvona. Lopove demotivira pad cijena metala, ali i stroži zakon koji propisuje da otkupljivači više ne smiju isplaćivati gotovinu na ruke već isključivo na žiro račun

Oglas

Na bivšem teretnom kolodvoru na zagrebačkoj Peščenici nekada je bilo pet kolosijeka, a sada su tračnice počupane. Puno veća šteta je kad se čupa s još uvijek aktivnih pruga jer tada staje i promet, ali sva materijalna šteta je nevažna naspram opasnosti po život kojoj se kradljivci izlažu.

“Ugrožavaju svoju sigurnost i imovine i može biti velika posljedica takvim činom”, istaknuo je Marijan Pavličević, rukovoditelj poslova upravljanja sigurnošću iz HŽ Infrastruktura.

Međutim, prema policijskim statistikama u 2014. godini, takvih krađa je 1.000, prošle godine duplo manje. I na terenu se osjete ove brojke.

Razlog za pad krađa objašnjavaju otkupljivači, koji su nekada zadnja karika u tome lancu.

“Stroža je zakonska regulativa i isplate su samo na žiro račun i to je također pridonijelo smanjenju krađa”, rekao je Željko Teufel, član Uprave CIOS-a.

Bez obzira što osim žiro računa, treba pokazati i osobnu i predočit OIB, ukradena roba još uvijek uspijeva naći put do kupca. Uz sve to kao naizgledniji razlog za manji broj krađa otkupljivači vide i dvostruko manjoj cijeni metala, prije dvije godine kilogram se prodavao za kunu, a sada za 50 lipa, ali i uz tu cijenu – još uvijek kradljivaca ima.

Ivan Skorin

Exit mobile version