POSKUPLJENJE GORIVA

Ovo su nove cijene na benzinskim postajama, najnezadovoljniji su vozači ‘benzinaca’

Idi na originalni članak
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kako je i najavljeno, u utorak su na benzinskim postajama osvanule nove cijene naftnih derivata

Oglas

Benzin je snažno poskupio, dok je dizel nešto pojeftinio. Tako litra Eurosupera 95 sada košta 13,83 kune, što znači da je za 46 lipa skuplji nego jučer. Drugim riječima, puni tank benzina od 50 litara danas ćete platiti 23 kune više nego jučer. U premium verzijama Eurosuper je skočio od 14,79, pa sve do čak 15,30 kuna.

S druge strane, litra Eurodizela pala je ispod 13 kuna i iznosi 12,92 kune, dok premium stoji 14,29 kune po litri. Cijena autoplina ostala je nepromijenjena i stoji, ovisno o prodajnom mjestu, 7,59 do 7,89 kuna po litri.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

S obzirom na konstantan rast cijena naftnih derivata, premijer Andrej Plenković jučer je najavio da će Vlada donijeti odluku do kraja ovog mjeseca ili početkom lipnja.

Plenković o smanjenju trošarina: ‘I to je moguće’

Vlada će, kad je u pitanju utjecaj cijena energenata, a posebice naftnih derivata, na životni standard građana ponovo intervenirati, ako stanje na tržištu sirove nafte to bude iziskivalo, a jedna od mogućnosti su promjene u sustavu trošarina. Ako se odluči na nove poteze, Vlada će odluku donijeti do kraja ovog mjeseca ili početkom lipnja.

“Mislim da smo reagirali jako dobro po svim poljima. Cijena supera će narasti sutra, spustit će se dizel i plavi dizel, ali uskoro je novi referentni datum za odluku o cijenama derivata. Detaljno ćemo izvidjeti što možemo napraviti oko cijena naftnih derivata, oko subvencija gospodarstvima i kućanstvima na cijenu energenata. Tu smo napravili jako puno. Koje god opcije budu na stolu, a imamo ih uvijek, mi ćemo učiniti daljnje iskorake kako bi se smanjio udar na standard građana u svim aspektima. Vlada osluškuje što predlažu i drugi, kada budemo spremni intervenirat ćemo ponovo”, rekao je Plenković.

Na upit novinara znači li to smanjenje trošarina, premijer je odgovorio da je i to moguće.

Odluka o trošarinama mora se donijeti, samo je pitanje kakva će ona biti

Kad je u pitanju državni intervencionizam u cijene naftnih derivata, Vlada će do početka lipnja morati donijeti odluku o visini trošarina jer tada istječe 90 dana, na koliko je početkom ožujka snizila trošarine i to za 40 lipa na bezolovni motorni benzin i 20 lipa na dizelska goriva. Bez te odluke protekla dva i pol mjeseca cijene goriva bile bi još veće, pa će Vlada, ako ne želi naglo povećanje cijena, u lipnju morati produljiti svoju odluku, a ako se nastavi rast cijena, vjerojatno produljenje postojeće odluke neće biti dovoljno, nego će država morati dodatno posegnuti u proračun, kako bi olakšala život građanima, javlja Novi list.

Kad je odlučila smanjiti trošarine, Vlada je fiksirala i trgovačke marže koje za dizel i benzin ne smiju biti veće od 75 lipa po litri, a za plavi dizel je marža ograničena na 50 lipa, prenosi Net.hr.

Exit mobile version