‘Pismena osoba nauči ispuniti imovinsku karticu za par minuta. Ako to ne znaš, nemoj biti ministar’

Idi na originalni članak

Novinar koji je srušio Lovru Kuščevića pojasnio je kako mu uspijeva razotkriti afere

Oglas

Zašto je tako teško ispuniti imovinsku karticu? E, na to možda najbolje može odgovoriti čovjek koji je stručnjak za pronalaženje pogrešaka u imovinskim karticama.

On je otkrio imovinske egzibicije Lovre Kuščevića, ali i sve pogreške Milana Kujundžića. Riječ je bivšem novinaru RTL-a, a danas vrijednom novinaru Telegrama – Andreju Dimitrijeviću.

Više pogledajte u videoprilogu:

Prije svega, objasnio je zašto “orkestrirano i organizirano napada ministre”.

“Ta izjava mi je smiješna jer sam sâm svoj tim pa ne znam tko orkestrira ili dirigira. Iznosim činjenice, a na ministru je da svom poslodavcu objasni zašto je to tako”, tvrdi Dimitrijević i otkriva kako se osjeća u ulozi novinara koji “ruši ministre”:

“To mi je posao. Ne rušiti ministre, nego objavljivati tekstove u interesu javnosti. Tako i ovaj ili onaj u slučaju Lovre Kuščevića. Danas je na udaru neki ministar, sutra može biti neki direktor. Moje je upozoriti javnost.”

Premijer Andrej Plenković dobio je Kujundžićev mandat na raspolaganje i sad je pitanje hoće li ga smijeniti.

“Mislim da ga je trebalo smijeniti i prije, ako mene pitate. Dali smo mu dovoljno vremena da i sâm shvati da nešto ne valja. Nekoliko puta ju je krivo ispunjavao i nakon mojih upita to je mogao ispraviti. Sad je sve na premijeru”, navodi Dimitrijević.

Ipak, Kujundžić odbacuje krivnju, tvrdi da je netočno ispunio imovinsku karticu, ali ne i da je svjesno lagao ili zavaravao.

“Nije da meni prejudicirati je li kriv ili ne. Sam je rekao za što je kriv, a za ostale stvari morat će reagirati druge institucije i donijeti pravorijek. Iznio sam činjenice, sve je lako provjerljivo i ne znam zašto se ministar prijeti tužbama”, navodi novinar Telegrama.

Zanimljivo je kako uopće novinar može doći do takvog otkrića, kako uopće krene istraživanje?

“Nema tu glamuroznog života. Ostaje se u gruntovnici, neprekidna dopisivanja s državnim tijelima, ministrima, glasnogovornicima, provjeravanje podataka… Neprestano se listaju zakoni. Redovito provjeravamo imovinske kartice i na red je došao Kujundžić, u čijoj smo vidjeli promjene koje ne odgovaraju realnoj situaciji. I nakon što je promijenio nejasnoće, i dalje nije to onako kako bi trebalo biti. Radili smo na njegovoj imovinskoj kartici dva tjedna, poslali mu upite i čekali da se očituje”, prepričava Dimitrijević i prisjeća se slučaja Lovre Kuščevića:

“Bio je to dosta kompliciraniji slučaj zato što kad je krenuo graditi kuću i ići u prenamjenu, prošlo je previše vremena, mijenjali su se zakoni… Umalo sam odustao jer nisam ništa razumio, no stručniji ljudi su mi pomogli posložiti slagalicu. I zakoni su se mijenjali kako odgovara njima, da se ne razumiju i da “pokriju”, rekli su mi ljudi. Zato, u usporedbi s njim, Kujundžićev slučaj bilo je lakše prepoznati.”

Možda bi premijer trebao pokrenuti školicu za ispunjavanje imovinskih kartica?

“Može osnovati i agenciju, to voli raditi. Sigurno će nakon toga osnovati i novu, kad ovu ukinu.”

Kako se uopće ispunjava imovinska kartica?

“Edukacija svakoj pismenoj osobi trebala bi trajati nekoliko minuta jer je jako jednostavno ispuniti je. Ako je pak ne znaš ispuniti, nemoj biti ministar jer ili ne znaš što bi trebao znati ili nešto skrivaš – a to nije dobro”, zaključio je Dimitrijević.

Vijesti.hr

Exit mobile version