NA SJEDNICI

Plenković optimističan: ”Došli smo u situaciju da možemo krenuti s popuštanjem mjera…”

Idi na originalni članak
Foto: Mateo Levak/Riportal, Pixell

Danas se održava sjednica Vlade. 

Oglas

Na dnevnom redu sjednice je, među ostalim, i prijedlog zaključka o dovršetku izgradnje autoceste A11 Zagreb – Sisak, dionice Lekenik – Sisak.

Premijer Andrej Plenković ranije je najavio da će se na sjednici Vlade zadužiti HAC za raspisivanje natječaja do kraja veljače, za završetak izgradnje autoceste do Siska, piše Vijesti.hr

Više u videu:

Procijenjena vrijednost radova iznosi oko 300 milijuna kuna, a projekt je jedan od ključnih koraka za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije. Autocesta A11, od Zagreba do Siska, planirane dužine 47,5 kilometara, počela se graditi 2006. godine.

Na sjednici Vlade bit će riječi i o aktualnom stanju vezanom za potres te koronavirus u Hrvatskoj.

Premijer Andrej Plenković započeo je današnju 42. sjednicu Vlade. Dao je osvrt na nekoliko aktualnih tema. Zahvalio se potpredsjednicima Miloševiću i Medvedu na svim pothvatima i aktivnostima u Petrinji. Drago mu je da će se danas pričati o problemima geološkog karaktera. Rekao je i kako će se pričati o projektu koji će realizirati Hrvatske autoceste, a to je izgradnja autoceste Zagreb-Sisak. Zahvalio se i svim volonterima i građanima koji pomažu sugrađanima na području Sisačko-moslavačke županije.

“Svi podaci vezani uz epidemiju koronavirusa kažu da nam pada broj zaraženih. Na petom su mjestu u EU. Smanjuje se broj preminulih. Posebno je važno da nastavimo ovaj trend”, rekao je. “Želim kazati kako brojne zemlje pooštravaju mjere, mi smo s obzirom na dobre brojke i pridržavanja mjera, došli u poziciju da idemo u popuštanje mjera. Prvenstveno, to su bile odluke vezane uz školu i sport. Vodimo računa da sve što činimo bude postupno i balansirano i da zaštiti zdravlje građana”, dodao je.

“Vlada nema luksuz biti u cipelama gospodarstva ili epidemiologa. Mi to nemamo, ne možemo to imati – moramo voditi računa o cjelini aktivnosti. U tom pogledu u demokraciji je normalno da postoje protesti i izražavanje određenih stavova i mi s tim nemamo nikakav problem. To je dobrodošlo. Trebamo staviti na stol činjenice i argumente. U većini je zemalja EU zatvorene škole, trgovine, uveden je policijski sat. Mi, za razliku od tih mjera, nemamo nit ćemo imati poptuni lockdown ni policijski sat. Postojao je ogroman pritisak aktera, javnosti kada se trebalo sve zatvoriti , a sada ti isti akteri žele otvaranje svega. To tako ne može. Mi stojimo uz radnike u privatnom sektoru, uz građane. Isplaćeno je gotovo 9 milijardi kuna potpore – neto iznos, ne govorim o onome što je zaboravljeno, oprošteno…”, rekao je premijer, pa nastavio:

“To je 3% BDP-a Hrvatske. Krenule su isplate za 1. mjesec. Uspjeli smo sačuvati radna mjesta koja smo mogli. Želimo proći kroz nekoliko tjedana zime i da onda omogućimo situaciju tijekom proljeća uz mjere, procjepljivanje, i sve ostalo rast gospodarstva. To je naš cilj i do njega ćemo doći. Pozivam sve na oprez još jednom, strpljenje. Sjetite se kada su zdravstveni kapaciteti bili na rubu. Nijednom se nije dogodilo da je zdravstveni sustav kolabrirao – to je uspjeh. Ali, da bismo tako nastavili, pozivam sve da još malo izdržimo pa da krenemo u normalizaciju. Zato ćemo vidjeti 15. veljače što još možemo napraviti”, rekao je premijer.

Exit mobile version