TKO SE ZARAZIO I OPORAVIO?

Počelo serološko testiranje! ‘Neki pacijenti ni nakon 14 dana nisu imali protutijela’

Idi na originalni članak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mi smo napravili testiranje naših bolesnika, onih kod kojih je dokazana bolest, kazala je Đaković Rode

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

U Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević počela su prva serološka testiranja zaposlenika. Dvadesetak minuta za sam test, ali rezultati stižu tek kad se testiraju svi.

Pokazat će tko se koronavirusom zarazio i oporavio, odnosno tko je razvio antitijela. Koliko je pak takvih u cijeloj zemlji, mogli bismo znati idući tjedan.

Serološko testiranje je počelo! Više od 50 zaposlenika s prve crte obrane iz Klinike za infektivne bolesti već je testirano.

“Nemamo spektakularno asimptomatskih”

“Rezultati su zapravo očekivani, bez nekih osobitosti – nemamo spektakularno asimptomatskih, tako da ništa nismo dobili što bi nas silno impresioniralo, jer morate znati da mi imamo veliko iskustvo s brojnim drugim bolestima”, kazala je Oktavija Đaković Rode iz Klinike za infektivne bolesti.

Detalje ne žele otkrivati. Kažu, bit će poznati za desetak dana kada testiraju 700 djelatnika. Svi se javljaju dobrovoljno. Zbog lažnih pozitivnih i negativnih nalaza testirat će ih dva puta.

“To su rezultati imunosnog odgovora naših djelatnika, bilo pozitivni bilo negativni. To su individualni podaci koje ćemo mi vama pokazati grupno u okviru onoga što se zove učestalost ili prevalencija protutijela u našoj klinici”, objasnila je Đaković Rode.

Testovi i u HZJZ-u

I u Hrvatski zavod za javno zdravstvo su stigli testovi, završena je tzv. validacija i testiranje može početi. “Danas je sjednica Etičkog povjerenstva na kojem će biti prihvaćeni ili ne uvjeti koje smo dali. Ako to prođe dobro reći ću točno što i kako. U roku tjedan dana ćemo imati neke rezultate koliko je naše populacije prokuženo koronavirusom”, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nije riječ o testovima koji se rade iz kapljice krvi, na klasičan način krv se uzima iz vene. Uzorak se potom obrađuje i tek onda koristi za testiranje.

“Mi smo napravili testiranje naših bolesnika, onih kod kojih je dokazana bolest. Nismo dobili tako idealne rezultate. Idealne u smislu da je sto posto naših bolesnika razvilo protutijela. Neki jesu, a neki i 14 dana nakon bolesti nisu razvili protutijela. To su neke stvari koje mi još moramo učiti i koje spoznajemo protokom vremena”, rekla je Đaković Rode.

Iako su djelatnici pod punom zaštitnom opremom, analiza će pokazati jesu li došli u doticaj s virusom da to ne znaju, tko su njihovi kontakti i na kraju – je li bilo propusta.

Vijesti.hr
Exit mobile version