ZA RUJAN 2024.

Počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe: Tko ima pravo na nju?

Idi na originalni članak

Isplata nacionalne naknade za starije osobe za rujan 2024. započinje 17. listopada, a korisnici koji imaju otvorene račune u poslovnim bankama dobit će ukupno 2.542.615 eura, kako je priopćio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Ova naknada obuhvatit će 17.060 korisnika, od kojih je 80,06% žena, dok 19,94% čine muškarci. Prema Zakonu o nacionalnoj naknadi, iznos naknade od 1. siječnja 2024. iznosi 150 eura.

Oglas

Pravo na ovu naknadu mogu ostvariti hrvatski državljani koji su navršili 65 godina i imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj neprekidno najmanje 10 godina prije podnošenja zahtjeva. Osim ovog osnovnog uvjeta, moraju biti ispunjeni i dodatni kriteriji:

  1. Nisu korisnici mirovine – Osoba ne smije primati mirovinu ili biti osigurana u obveznom mirovinskom osiguranju.
  2. Prihodi – Mjesečni prihodi osobe ili članova kućanstva ne smiju premašiti dvostruki iznos nacionalne naknade, odnosno 300 eura.
  3. Nisu korisnici zajamčene minimalne naknade – Ne smiju imati pravo na zajamčenu minimalnu naknadu ili na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi.
  4. Ugovori o uzdržavanju – Osoba ne smije imati sklopljen ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja, osim u slučaju kada se pokreće postupak za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenje ugovora.

Pravo na nacionalnu naknadu stječe se od dana podnošenja zahtjeva, pod uvjetom da su ispunjeni svi propisani uvjeti. Korisnicima koji primaju mirovinu ili zajamčenu minimalnu naknadu pravo pripada od prvog dana nakon prestanka isplate tih naknada.

Zahtjev za nacionalnu naknadu može se podnijeti u bilo kojem trenutku, osobno u područnoj jedinici HZMO-a, preporučenom pošiljkom ili elektroničkim putem preko sustava e-Građani.

Exit mobile version