SUSTAV PUCA

Video |Pola milijuna Hrvatica nema stalnog ginekologa, liječnici rade i iz mirovine, sa 72 godine

Idi na originalni članak

Hrvatskoj nedostaje 110 ginekologa, a svaki treći u Domovima zdravlja stariji je od 60 godina. I zato u pomoć sve češće uskaču oni iz mirovine. Nimalo ugodno za pacijentice nije ni kada ih svaki put dočeka neko novo lice

Oglas

Čak pola milijuna Hrvatica nema stalnog ginekologa. Kroz trudnoće i redovite preglede, samo im se mijenjaju.

Koliko je veliki problem, otkriva nam Kosjenka Dermit, ginekologinja u Domu zdravlja Zagreb-Centar: “Moj tim trenutno ima 6500 upisanih pacijentica, što je zaista puno. Nekakav normativ otprilike bi trebao biti pola sata po pacijentici po pregledu, ali u praksi je to najčešće 15 ili 20 minuta.”

Situacija je iznimno loša u Brodsko-posavskoj županiji, gdje ih nedostaje čak 67 %, u Bjelovarsko-bilogorskoj njih 56% te Šibensko-kninskoj 50%. Pacijentice kažu da su itekako svjesne da ih nema.

Matea iz Slavonskog Broda kaže da nema stalnog ginekologa. “U timu sam bez nositelja. Rade umirovljenici i meni baš to ne zvuči ni malo privlačno, pa tako često znam otići privatno kod ginekologa.”

Martina iz Osijeka otkriva što o svemu misli: “Naravno da je bitno imati svog ginekologa i prije trudnoće i poslije. Sve radi kontrole svog zdravlja.”

Nikolina, također iz Osijeka, kaže zašto je bitno imati “svog” ginekologa: “Važan je kvalitetan odnos s ginekologom, ali, nažalost, oni imaju previše pacijenata i premalo vremena pa se mi sve odlučujemo na privatnike.”

Opća bolnica u Slavonskom Brodu ih ima dovoljno, ali je zato problem u Domu zdravlja. Postoje tri tima bez nositelja.

Željko Blažinkov, ginekolog u Općoj bolnici Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu, otkriva što to znači: “Kad kažem tim bez nositelja, to znači da se u tim ambulantama izmjenjuju liječnici. U dva tima rade četiri umirovljenika, dok mi bolnički ginekolozi radimo jednom tjedno, što znači da se izmjenjujemo i 2–3 puta mjesečno dolazimo u ambulantu”

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedino je dom zdravlja u samom Bjelovaru bez problema. Za druge gradove jednom na mjesec objavljuju natječaje, županija nudi stanove, bonuse – ali kandidata nema. Rade ginekolozi sa 72 godine.

Josip Rajković, v.d. ravnatelja Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije, kaže nam: “ispostava Grubišno polje već 7–8 godina nema stalnog ginekologa. Stalno dolaze ginekolozi iz Opće bolnice Bjelovar. U Daruvaru imamo ginekologinju koja iz mirovine radi nekoliko godina. Garešnica je ginekologica pred mirovinu, a u Čazmu također dolaze iz opće bolnice Bjelovar.

U Hrvatskoj u domovima zdravlja radi ukupno 224-ero ginekologa. Njihova prosječna dob je 54 godine, ali je svaki treći stariji od 60.

Dr. Blažinkov otkriva još neke detalje prakse: “Nije rijetka pojava određenu trudnici trudnoći se 5 – 6 ginekologa izmjeni – tako da to je problem.”

Problem je i da ih nedostaje više od stotinu, da rade umirovljenici, da imaju premalo vremena za pacijentice i da mnogi prije biraju rad u bolnici, nego u Domu zdravlja, prenosi Danas.hr.

Exit mobile version