DEVET DANA NA INTENZIVNOJ

Potresno svjedočanstvo iz talijanske bolnice: ‘Čuli su se vriskovi. Neki su kašljali do iznemoglosti…’

Idi na originalni članak
Foto: Twitter/ Ilustracija

Pokraj mene je prvu noć bio jedan starac. u jednom trenutku je prestao davati znakove života, kazao je Andrea Napoli

Oglas

Italiji je od koronavirusa u posljednja 24 sata umrlo čak 812 oboljelih, a optimističan je podatak da se brojka novozaraženih smanjila tri puta – novih slučajeva je 1400.

Pogledajte više u Videoprilogu:

No, bolnice su i dalje pune, a, oni koji su preživjeli ono najgore, opisuju kako je izgledao njihov boravak u njima.

33-godišnji Andrea Napoli bio je zdrav kao dren, nema kroničnih bolesti, godinama se bavio vaterpolom, no već dan i pol nakon pojave temperature i kašlja završio je na intenzivnoj njezi u bolnici. Ono što je tamo čuo i vidio teško će zaboraviti.

“Starac je u jednom trenutku prestao davati znakove života”

“Pokraj mene je već prvu noć bio jedan jadni starac, koji je u jednom trenutku prestao davati znakove života. Iz ostalih soba čuli su se vriskovi, stalno kašljanje. Kašljanje se čulo i iznad mene. Bilo je, nažalost, i onih koji su kašljali cijelu noć, do iznemoglosti”, kazao je Napoli.

Nakon devet dana na intenzivnoj njezi i tjedan dana pod nadzorom u bolnici, Andrea je premješten u hotel za one koji se oporavljaju. Umor, koji mu je i danas najveći problem, tvrdi, svaki je dan vidio i na licima liječnika.

“Liječnici su uvijek imali pune ruke posla. Kad god bi došli u moju sobu, bili su bez daha zbog silne opreme koju su nosili. Vidjelo se da su umorni, stvarno jako umorni”, kaže Napoli.

Smanjenje crnih brojki

Svih onih umornih, bolesnih i onih koji žive u strahu zbog koronavirusa, sjetio se i papa Franjo.

“Pomolimo se danas za sve one koji se osjećaju bespomoćno, za one koji su uplašeni ovom epidemijom. Neka im Gospodin pomogne da se uzdignu i da svojim ponašanjem i postupcima pomognu cijelom društvu, cijeloj zajednici”, kazao je papa Franjo.

U prvom redu to se može učiniti poštivanjem mjera i ostajanjem kod kuće. Tome, tvrde Talijani, već sada mogu zahvaliti smanjenje crnih brojki za 10 do 15 posto na dan.

Vijesti.hr

Exit mobile version